Novi sukob Jermenije i Azerbejdžana: Srušen nekadašnji parlament; Ovo je etničko čišćenje VIDEO

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 19:53

Novi sukob Jermenije i Azerbejdžana: Srušen nekadašnji parlament; "Ovo je etničko čišćenje" VIDEO

Azerbejdžanska državna televizija objavila je snimak na kojem se vidi kako rovokopači uništavaju zgradu u kojoj se nalazio jermenski parlament Nagorno-Karabaha.

Televizijsko rušenje, sa ogromnim metalnim kandžama koje uništavaju zgradu, dramatično naglašava ponovno uspostavljanje kontrole Azerbejdžana od kada su njegove snage prošle godine ponovo zauzele Karabah kada je više od 100.000 etničkih Jermena pobeglo.

Državni mediji Azerbejdžana objavili su da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zgrada parlamenta, zajedno sa susednom zgradom u kojoj se nalazi Udruženje Jermenskih ratnih veterana, srušena jer je nelegalno izgrađena.

Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje – optužbu koju je Baku odbacio, insistirajući da su Jermeni iz enklave dobrodošli da ostanu na toj teritoriji.Jermeni iz Karabaha kažu da masovno odlaze jer se ne osećaju bezbedno u Azerbejdžanu.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev održao je vojnu paradu u novembru na centralnom trgu prestonice u blizini zgrade parlamenta, a snimljen je kako gazi separatističku zastavu jermenskog Karabaha.

Jermeni su optužili Azerbejdžan za uništavanje njihovog kulturnog nasleđa u oblastima koje kontroliše Baku, što Azerbejdžan negira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.