Novi dan o godišnjici prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2018, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dan o godišnjici prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Vojvodina se Srbiji prisajedinjavala u više navrata, a formalno 25. novembra 1918. kada su poslanici jednoglasno usvojili odluku o otcepljenju Banata, Bačke i Baranje od Ugarske.

Sutra u 10 časova biće otvoren "Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji" koji će činiti stalna postavka sa nizom artefakata koji svedoče o tom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava. Gost teme jutra Novog dana je istoričar >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Dejan Ristić, a uživo smo u Novom Sadu, na svečanom otvaranju Muzeja Prisajedinjenja Vojvodine.

Štampu ovog jutra listamo sa dramuturgom i kolumnistom lista Danas, Pavlom Simjanovićem.

Beogradska premijera filma "Godina majmuna", Vladimira Blaževskog, održaće se sutra u bioskopu Vlada Divljan, u sklopu Festivala autorskog filma. Film je svetsku premijeru imao u Moskvi, a učestvovao je do sada na preko 20 domaćih i internacionalnih festivala, kao što su Šangaj, Meksiko, Skoplje, Tirana, Palić, Herceg Novi i Leskovac, gde je osvojio Gran pri - Živojin Žika Pavlović. U središtu ovog zanimljivog, duhovitog, pomalo bajkovitog i duboko satiričnog filma je majmun Koko, čiji beg iz zoološkog vrta postaje situacija u kojoj se groteskno ogledaju i prelamaju ključni elementi realnosti u kojoj živimo - od okolnostima formiranih međuljudskih i međunacionalnih odnosa, preko medijske i političke manipulacije. Sa nama su reditelj Vladimir Blaževski i Darko Bajić, umetnički direktor bioskopa Centra za kulturu "Vlada Divljan" .

Jedna od najpriznatijih španskih umetnica, Lus Kasal, 29.novembra sa svojim bendom nastupa na koncertu u Sava Centru. Publika širom sveta Lus Kasal prepoznaje po muzičkim temama iz filmova Almodovara. Do sada je snimila 14 albuma prodatih u pet miliona primeraka.

Lus Kasal je kod nas najpoznatija po temi "Madrugas" iz drugog dela filma "Montevideo, vidimo se". Dobila je Gremi nagradu za životno delo, francuski Orden umetnosti i književnosti, prestižnu Goja nagradu, klјučeve grada Pariza i Madrida. U Beograd dolazi sa novim programom, spektakularnim dizajnom scene, kojim najavlјuje novi album u formi emocionalnog dnevnika.

Lus Kasal biće gost Dana uživo u sredu, dan uoči koncerta, a njen nastup pred beogradskom publikom u sutrašnjem Novom danu najavljuje muzički urednik Doma omladine Dragan Ambrozić.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.