Novi Zeland: Stjuardese i stjuardi mogu da imaju vidljive tetovaže

Izvor: B92, 10.Jun.2019, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Zeland: Stjuardese i stjuardi mogu da imaju vidljive tetovaže

Er Novi Zeland odobrio je crtanje po koži jer su se pobunili Maori sa tradicionalnim tetovažama.

Stjuardese i stjuardi, ali i drugo osoblje Er Novog Zelanda moći će da imaju vidljive tetovaže, odlučila je ova aviokompanija.

Odluku su doneli jer su se pobunili Novozelanđani maorskog porekla koji tetovažama tradicionalno pokazuju nasleđe i kulturu.

Tako će od 1. septembra svi zaposleni moći na poslu da pokažu tetovaže ukoliko nisu uvredljive, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ova aviokompanija.

Tetoviranje je postao opšteprihvaćen način izražavanja, dodali su iz kompanije.

Ovu aviokompanija godinama su optuživali za licemerje jer je često koristila druga maorska kulturna obeležja, poput jezika i simbola - u marketinške svrhe.

Do odluke je došlo i nakon što se ispostavilo da brojni profesionalci nisu dobili poslove na visokim pozicijama zbog vidljivih tetovaža, preneli su lokalni mediji.

Građani Novog Zelanda koji su maorskog porekla imaju tradicionalne "moko" tetovaže. Doživljavaju ih kao svetu tradiciju koja predstavlja vezu osobe sa porodičnim i kulturnim identitetom.

Posebno su važne tetovaže na licu - "moko kaule". Muškarci često tetoviraju celo lice dok žene tetovažom pokrivaju bradu.

Iz aviokompanije su rekli da su odlučili da ukinu zabranu nakon što su pet meseci razgovarali sa klijentima i zaposlenima.

Da bi se utvrdilo koje su uvredljive, a koje ne, na tetovaže će u nacionalnom avioprevozniku gledati kao na govor, rekla je portparolka kompanije.

"Kao što ne smete da psujete, da širite govor mržnje ili da pravite nepristojne šale na radnom mestu, tako ne možete da imate ni nepristojne tetovaže", rekao je portparolka.

Kompanija će organizovati i seminar kako bi pomogla zaposlenima i menadžerima da utvrde šta je dozvoljeno, a šta ne.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.