Nove novčanice od pet evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2013, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove novčanice od pet evra

FRANKFURT -

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi u četvrtak je predstavio u Frankfurtu novu novčanicu od pet evra, koja će biti u opticaju od 2. maja ove godine, a planira se zamena svih novčanica zaključno sa apoenima od 500 evra.

Na prvi pogled razlika između dosadašnjih novčanica od 5 apoena i novih je minimalna, na licu novčanice i dalje je slika trijumfalne kapije, a na poleđeni je iscrtana karta čitave EU, uključujući i zemlje van evrozone, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao što je Velika Britanija.

Razlika u novoj i staroj novčanici uočava se dodirom, jer su u novu novčanicu utisnute izbočene linije na desnom i levom rubu.

Novina je i što je na novim novčanicama umetnut lik statogrčke boginje Evropa, dok je reč evro zamenjen simbolom evra.

Lik boginje Evrope na novim novčanicama uzet je sa vaze stare 2000. godina iz muzeja Luvr u Parizu.

Ovo je druga serija novih novčanica od pokretanja evrozone 1999. godine.

Serija Evropa, na kojima je prikazana boginja na novim bezbednosnim hologramima i vodenim žigovima, biće u narednih nekoliko godina uvođena u fazama širom evrozone, prenela je agencija AFP.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nove novčanice od pet evra

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jan.2013

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi u četvrtak je predstavio u Frankfurtu novu novčanicu od pet evra, koja će biti u opticaju od 2. maja ove godine, a planira se zamena svih novčanica zaključno sa apoenima od 500 evra. Na prvi pogled razlika između dosadašnjih novčanica od...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ćirilica na novčanici od pet evra

Izvor: RTS, 11.Jan.2013

Na novoj novčanici od pet evra, koja će u evrozoni biti puštena u opticaj u maju, biće štampan i tekst na ćirilici. ..Evropska centralna banka (ECB) predstavila je novu novčanicu od pet evra sa boljom zaštitom od falsifikovanja na kojoj je reč evro prvi put ispisana i ćirilicom...Jedina zemlja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.