Nova kuća za meštanina sela Lesnici kod Trgovišta

Izvor: RTS, 28.Nov.2016, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova kuća za meštanina sela Lesnici kod Trgovišta

U Lesnici kod Trgovišta pre dva meseca, od udara groma izgorela je kuća meštaninu Draganu Milkoviću. Lokalna samouprava i donatori obezbedili su sredstva, sagradili novu kuću i opremiće je.
Na temeljima zgarišta, sagrađena je nova kuća od 45 kvadrata, sa podrumom i dve prostorije. Dragan Milković živi sam, u novu kuću, iako nije opremljena, uselio se odmah.

"Za 18 dana je kuća sagrađena, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << malo duže zbog vremenskih uslova i terena. Dovoljna je za mene i previše za jednog čoveka", kaže Dragan Milković.
"Narednih dana ugradićemo laminat i sve što bude trebalo dovršićemo", kaže Petrun Stanojević, direktor JP Komunalac u Trgovištu.
Stara, drvena kuća izgorela je sredinom septembra od udara groma, sa njom i sve ono što je Dragan godinama sticao. Dva meseca živeo je u pomoćnom objektu, bez prozora i grejanja. Pomoć od opštine nikada nije tražio.
"Morao sam zbog stoku, stoka mi je tu blizu, ovo je planinsko mesto ima dosta vukova i mora da si tu", kaže Dragan Milković.
"To je bio osnovni motiv da čoveku koji sebe izdržava sa deset prstiju pomognemo da nastavi da živi gde su živeli njegovi preci", kaže Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište.
Dragan nije zaposlen, živi od stočarstva i sakupljanja šumskih plodova kao i većina meštana Lesnice. Pored loših puteva, najveći problem u selu je vodosnabdevanje.
"Nemamo vodu za piće, pijemo vodu sa izvora teramo jedan kilometar na magarcima", kaže Dragomir Stanković iz Lesnice.
U Lesnici živi sedamdesetak meštana u 50 domaćinstava. Kuće su razuđene u više mahala na ovoj Lesničkoj planini.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.