Izvor: Nezavisne Novine, 19.Mar.2018, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neurohirurg tvrdi: Šumaherovo stanje se neće popraviti

Mihael Šumaher prije više od četiri godine teško je povrijeđen na skijanju i od tada je u komi. Sve vrijeme vrlo malo se zna kakva je zdravstvena situacija sedmostrukog svjetskog prvaka Formule 1.

Poznati neurohirurg Kolin Šif nije liječio Šumahera, ali je za "Associated Press" komentarisao kako u slučajevima poput ovog reaguju pacijenti.

"Šumaher sigurno ne može da razgovara. Možda je u stanju da pokazuje, ili se ljudima oko njega to može činiti, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je nesretan ili da mu je neugodno. Ili možda može uživati gledajući svoju djecu ili slušajući muziku koju je volio", započeo je Šif.

Ali nakon toga iznio je crnu prognozu:

"Priroda povrede i informacije koje se pojavljuju u javnosti sugerišu nam da mu je mozak pretrpio veliku štetu. Posljedica je da njegov mozak ne funkcioniše kao onaj osobe bez oštećenja. Što je duže u takvom stanju, sve je teže očekivati poboljšanja. Njegova situacije se gotovo sigurno neće popraviti".

Doktor Šif ovako komentariše mogućnost da se Šumaher barem djelimično oporavi:

"Ne može se oporaviti potpuno. Jako dugo je u tom stanju i izgubio je mišiće. Sve i da je otvorio oči i počeo da govori, izgubio je memoriju, a to utiče na ponašanje i kognitivne funkcije te on više nije ista osoba. A što se tiče djelimičnog oporavka - svaki napredak je oporavak".

Šif demantuje medijska nagađanja da liječenje Šumaherovu porodicu košta 200 hiljada evra nedjeljno. Navedenu svotu naziva pretjeranom.

(Index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.