Nesuglasice oko vojne politike

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 24.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesuglasice oko vojne politike

Beograd -- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš izjavio da politika odbrane zemlje ne postoji. Premijer tvrdi da bezbednost nije ugrožena.

Ponoš je optužio Ministarstvo odbrane da nema nikakvu koncepciju reforme vojske, kao i da niko ne zna kako se troši novac poreskih obveznika namenjen vojsci. Premijer Mirko Cvetković kaže za B92 da nije tačna ocena generala Ponoša da politika odbrane zemlje ne postoji.

Generalštab i Ministrastvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane su u medijskom ratu. Prvi vojnik Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš, prvo je bojkotovao novogodišnji prijem, koji je sa ministrom Draganom Šutnovacem organizovao, a onda je u intervuju Politici optužio ministra da nema prave reforme vojske.

Sutra Odbor za bezbednost

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije Dragan Todorović sazvao je za sutra u podne sednicu tog odbora na kojoj bi se razmatrale nesuglasice ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša.

Nesuglasice između ministra odbrane i načelnika generalštaba o kojima se spekuliše već mesecima, sada su kulminirale.

"Ja sam to morao da uradim kada sam video da reforma stoji, da nemamo nikakav plan. Ako se nešto i kretalo to je bio proizvod inercije. Nisam želeo da takva vrsta štete bude pripisana vojničkoj nemoći i više puta sam sam ukazivao na zastoje i nazadovanje", rekao je Ponoš.

On je dodao da je na to ukazao ministru odbrane na njegovom kolegijumu.

Ministarstvo: Oštećen ugled vojske

Ministarstvo odbrane Srbije ocenilo je večeras da je delovanje načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša nanelo veliku štetu ugledu vojske, rečeno je RTS-u u tom ministarstvu.

"Delovanje generala Ponoša u domaćoj i stranoj javnosti nanelo je veliku štetu ugledu vojske, sistemu odbrane i drzavi u celini i ugrozilo demokratski poredak", rečeno je javnom servisu povodom izjave načelnika Generalštaba da Ministarstvo odbrane nema koncepciju reforme vojske.

"Ali sam brzo razumeo da taj kolegijum nije mesto gde se rešavaju problemi, nego ambijent za razmenu komplimenata", rekao je Ponoš.

"Politika odbrane ovde funkcioniše samo simbolično. Reklo bi se da ne postoji. Mi se dovijamo u okolnostima kada država nema strategiju nacionlane bezbednosti, pa samim tim ni strategiju odbrane", rekao je Ponoš.

On kaže da je "za vreme mandata ministra Zorana Stankovića postojao plan zajedničke reorganizacije, a sada nemamo ni to zbog nekompetencije, neodgovornosti, nesposobnosti i arogancije".

Načelnik Generalštaba tvrdi da nije u pitanju sukob sujeta.

"Nije ovo sukob dve ličnosti, nego sudar koncepcija o tome gde ce biti Srbija, kao bezbedna zemlja, 2015, 2020. Građani Srbije moraju znati kako se pare u tu svrhu troše, a to danas niko ne zna osim onih koji ih troše", rekao je on.

Ponoš objašnjava da je to "sukob koncepcije Generalštaba koja postoji i nedostatka bilo kakve koncepcije Ministrastva odbrane".

Opozicija traži od Vlade Srbije da obelodni pozadinu sukoba Ponoša i Šutanovca.

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da ne bi želeo da se previše upušta u sukob ljudi iz vojske i ministarstva, ali je poručio građanima da ne brinu.

"Želim da poručim da bezbednost nije ugrožena, sve to dobro funkcioniše. A ove stvari koje postoje rešavaće se u hodu", rekao je Cvetković.

U javnosti se spekuliše da se general Ponoš nikada ne bi odlučio na ovaj način komunikacije da nema podršku predsednika Srbije Borisa Tadića.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac nije želeo da govori za B92 o kritikama koje mu je uputio načelnik Genralštaba.

Ni general Ponoš nije bio raspoložen da odgovara na pitanja B92 navodeći da je sve što je imao rekao Politici.

Tadić: U vojsci stabilno

Predsednik Srbije Boris Tadić je, povodom navodnog spora ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba generala Zdravka Ponoša, izjavio da svi koji imaju koncepcijske razlike treba da ih reše među sobom, a ne da traže arbitra.

Tadić je ocenio je da različita mišljenja ministra odbrane i načelnika Generalštaba ne mogu da dovedu do nestabilnosti u sistemu odbrane.

"Pažljivo pratim zbivanja u svim sektorima, pa i u sektoru odbrane. Po Ustavu imam i komandnu funkciju kad je u pitanju naša vojska i uveravam vas da je citav proces koji se dešava u vojsci stabilan", rekao je Tadić u intervjuu nedeljniku "Standard".

Stojadinović: Neuobičajeno

Vojno-politički komentator Ljuba Stojadinović u izjavi za B92 kaže da je nečelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Zdravko Ponoš i ranije upozoravao na loše stanje u vojno-bezbednosnom sistemu zemlje, ali da nije bilo adekvatne reakcije.

On dodaje da za generale nije uobičajeno da izlaze prvi u javnost, ali da postoji opravdan razlog za Ponoševu izjavu.

Stojadinović napominje da načelnik Generalštaba verovatno očekuje podršku političkog vrha, pre svega predsednika Borisa Tadića.

Posle ovakvog istupa generala Ponoša, gotovo je nemoguće da i ministar i načelnik genralštaba zadrže svoja radna mesta, navodi Stojadinović.

"Ne verujem da je moguće u dužem periodu da obojica ostanu na svojim mestima. Na koji način će predsednik države to rešiti, to je već pitanje njegovog razumevanja suštine sukoba", kaže Stojadinović.

"Pretpostavljam da se on neće rukovoditi, ne bi trebalo, ličnim simpatijama ili antipatijama nego stanjem stvari u sistemu odbrane", dodaje on.

Šta o sukobu piše Blic

List Blic, s druge tsrane, piše da je načelnik Generalštaba pokušao da zabrani da se ministru odbrane Draganu Šutanovcu uruči počasni letački znak za ukupan doprinos razvoju i jačanju Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane.

Taj list tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore iz Ministarstva odbrane, da u Generalštabu ne postoji apsolutna solidarnost sa Ponošem, koji u utorak nije došao na svečanost povodom Dana Vazduhoplovstva i PVO, kao ni na prijem Ministarstva odbrane u ponedeljak.

Blic piše da je Šutanovac povodom sukoba sa Ponošem zatražio sastanak sa predsednikom Srbije i vrhovnim komandantom Borisom Tadićem.

Prema navodima Blica, Ponoš ne spori sve što je Ministarstvo odbrane sa Šutanovcem na čelu postiglo, ali mu zamera nepoštovanje i nepostojanje planova i rokova, verujući da se ministar više bavi politikom nego poslovima koje su u nadležnosti ministarstva.

S druge strane, Šutanovac smatra da se Ponoš bavi politikom, a ne vojskom.

Blic piše da se spekuliše i da Tadić preko Ponoša pokušava da proveri koliko je jak Šutanovac, koji je i potpredsednik Demokratske stranke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponoš: Sudar koncepcija

Izvor: RTS, 24.Dec.2008

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je za Politiku da Ministarstvo odbrane Srbije nema nikakvu koncepciju i da sukob između njega i ministra Dragana Šutanovca nije sukob dve ličnosti. Sutra sednica Odbora za odbranu i bezbednost. ..Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost...

Nastavak na RTS...

Sukob Šutanovac-Ponoš

Izvor: RTV Pink, 24.Dec.2008

. . . Posle odluke načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Zdravka Ponoša da se ne pojavi na prijemu u Ministarstvu odbrane, nesuglasice na relaciji Vojska-ministarstvo odbrane postale su očigledne. Kako saznaje TV Pink Ponoš je pokušao da spreči da Šutanovcu bude uručeno posebno...

Nastavak na RTV Pink...

Sukob Ponoš - Šutanovac

Izvor: RTS, 24.Dec.2008

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš tvrdi da politika odbrane zemlje ne postoji. Ministarstvo odbrane optužuje generala Ponoša da je svojim ponašanjem ugrozio demokratski poredak u zemlji. ..Od prošlog četvrtka, kada se načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš i članovi kolegijuma...

Nastavak na RTS...

Nema sukoba koncepcija, postoji samo jedna

Izvor: Politika, 24.Dec.2008

U jučerašnjem broju našeg lista načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš izneo je niz primedaba na rad Ministarstva odbrane. Ilija Pilipović, pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse, u intervjuu „Politici” negira te navode...Načelnik Generalštaba...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.