Sukob Ponoš - Šutanovac

Izvor: RTS, 24.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob Ponoš - Šutanovac

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš tvrdi da politika odbrane zemlje ne postoji. Ministarstvo odbrane optužuje generala Ponoša da je svojim ponašanjem ugrozio demokratski poredak u zemlji.

Od prošlog četvrtka, kada se načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš i članovi kolegijuma Generalštaba nisu pojavili na tradicionalnom novogodišnjem prijemu, nesuglasice između generala Ponoša i ministra odbrane Dragana Šutanovca pretvorile su se u krupne koncepcijske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razlike.

Svoje nezadovoljstvo stanjem u sistemu odbrane, Ponoš je izneo u intervjuu "Politici", gde kaže da je reforma zaustavljena. Na to je ukazivao na kolegijumu ministra odbrane, ali od toga je, kako kaže, bilo malo koristi.

Najveće zamerke Ministarstvu su što zbog lošeg poslovanja u 2008. budžet od 867 miliona evra nije dobro iskorišćen.

"Politika odbrane funkcioniše samo simbolično. Reklo bi se da ne postoji. Dovijamo se u okolnostima kada država nema strategiju nacionalne bezbednosti, ni strategiju odbrane. Za vreme mandata ministra Zorana Stankovića, postojao je plan zajedničke reorganizacije, a sada ni to", rekao je Ponoš.

Ponoš upozorava da se sa sadašnjim sredstvima Vojska ne može profesionalizovati.

Podsetimo, ministar odbrane Dragan Šutanovac je u nedelju na redovnoj godišnjoj konferenciji za štampu izjavio da dobro sarađuje sa generalima.

U emisiji "OKO" RTS-a rekao je da on samo potpisuje plan nabavki koji pravi Generalštab. "Ja potpisujem plan opremanja, a to pravi Generalštab i njihove stručne službe. Bilo bi isuviše nadmeno da ja kao ministar dođem i propišem recimo 70 hiljada pancira, ili satelit koji bismo morali da platimo 50 miliona dolara", rekao je Šutanovac.

Pred kamere RTS-a danas nisu želeli ni general Ponoš, ni ministar Šutanovac.

Velika šteta ugledu Vojske

U Ministarstvu odbrane ocenjuju, kako je rečeno RTS-u, da je delovanje generala Ponoša u domaćoj i stranoj javnosti nanelo veliku štetu ugledu vojske, sistemu odbrane i državi u celini i ugrozilo demokratski poredak.

Predsednik Srbije Boris Tadić, u intervjuu nedeljniku "Standard", kaže da je uveren da je vojska stabilna.

"Uvek postoji mogućnosti da nosioci određenih državnih funkcija imaju neka različita mišljenja, ali budite uvereni da to ne može da bude izvor nestabilnosti bilo kog sistema, a posebno ne sistema odbrane" rekao je Tadić.

Analitičari smatraju da se sukob ministra i načelnika Generalštaba za sada ne odražava na sistem odbrane.

Opozicija traži od Vlade Srbije da obelodani pozadinu sukoba između Ponoša i Šutanovca, a predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost Dragan Todorović za sutra je zakazao sednicu odbora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.