Neosuđenim teroristima dajete naoružanje i očekujete mir

Izvor: B92, 21.Okt.2018, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neosuđenim teroristima dajete naoružanje i očekujete mir"

Beograd -- Kao što je priznanje Kosova izazvalo talas separatizma u svetu, tako i igranje takozvanom vojskom Kosova izaziva ozbiljne bezbednosne probleme za čitav region.

To je zjavio za današnju "Politiku" ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je dodao da je za Srbiju formiranje takve formacije neprihvatljivo.

"Neosuđenim teroristima dajete teško naoružanje i očekujete da će vladati mir. Posebno je licemerno kada predstavnici velikih sila, koje podržavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojsku Kosova, kažu da je to prilika za Srbije da postanu deo multietničkog Kosova, a ne objasne zašto takva prilika nije iskorišćena povratkom Srba na svoju imovinu u Prištini, Đakovici ili bilo kom drugom gradu na KiM. Za nas je formiranje paravojske na KiM neprihvatljivo", istakao je Vulin.

Upitan da li veruje da će Kfor, u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije na KiM, biti spreman da zaštiti srpskog stanovništvo, on je dodao da Kfor, sa 4.000 dobro obučenih i opremljenih vojnika, ima te kapacitete, što mu je i mandat.

S obzirom na to, prema njegovim rečima, "ili je međunarodna zajednica nemoća da obezbedi mir i vladavinu prava, ili je tzv. vojska Kosova nepotrebna avantura koja može da ugrozi mir na KiM, ali i u regionu, nema trećeg odgovora".

Upitan od razgraničenju kao mogućem rešenju kosovskog problema, on je rekao da je "život u kome smo taoci politike razlicicith delova teroritičke OVK nesaglediv rizik za sav naš narod".

"Što pre budemo uspostavili jasno razgraničenje sa velikom Albanijom, pre ćemo moći da zaustavimo njeno širenje i ojačamo naše pozicije. Proces rešavanja nacionalnog pitanja Srba započeće kada se budemo razdvojili od Albanaca. Vreme je da Srbija misli samo o sebi i svom narodu", dodao je Vulin.

Prema njegovim rečima, toj ideji se najviše protive "zemlje regiona koje su priznale Kosovo i optužile Srbiju da je izazvala sve ratove i sukobe", a danas su uplašeni mogućnošću da "velika Albanija počne da se stvara na njihovim teritorijama".

Zato, dodao je, političari iz Crne Gore i Makedonije traže da Srbija odustane od svojih interesa kako se na bi dalo opravdanje za promenu granica na njihovim teritorijama.

Vulin je u intervjuu, takođe, najavio veliku vežbu pod nazivom "Vek pobednika", povodom 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

"Na pet lokacija više od 6.000 pripadnika Vojske Srbije sa 469 borbenih sistema i 24 vazduhoplova jednovremeno će izvoditi složene prikaze obučenosti. Forsiraće se reke i prebacivati borbena tehnika, avijacija će bombardovati ciljeve, protivvazduhoplovna sredstva će demonstrirati kako bi branila naše nebo, artiljerija će prikazati domet i moć, oklopne jedinice će u velikom broju gađati u pokretu, naša pešadija će pokazati brzinu i obučenost, padobranskim desantom pokazaćemo kako bi se reagovalo na terorističku pretnju i koja sredstva imamo za borbu u otežanim uslovima", rekao je ministar odbrane.

On je dodao da Srbija vodi izbalansiranu spoljnu politiku i, kao neutralna zemlja, "podjednako smo blizu i pođednako daleko od oba velika vojna saveza - i NATO-a i ODKB-a. "Ove godine prvi put imamo isti broj aktivnosti sa NATO-om i sa ODKB-om", naglasio je Vulin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.