Nemačka uvela porez na Google

Izvor: B92, 01.Mar.2013, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka uvela "porez na Google"

U Nemačkom parlamentu je usvojen zakon po kome će svi pretraživači poput Googlea i ostalih sajtova "skupljača vesti" morati da plaćaju tantijeme za prikazivanje tuđih sadržaja u njihovim pretragama.

Tekst zakona koji je usvojen u Bundestagu izuzima neke pojedinačne reči ili male delove teksta, iako ne precizira koliko bi kratki trebalo da budu tekstovi kako se na njih ne bi plaćala utorska prava.

Ukoliko bi deo teksta morao da bude kraći od naslaova da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio oslobođen plaćanja naknade, zakon bi praktično doveo do povlačenja skoro svih vesti i publikacija na nemačkom jeziku iz Googleove pretrage.

Google je, sasvim razumljivo bio protiv usvajanja ovakvog zakona, a informatički džin je u sličnoj situaciji bio i u Francuskoj i u Belgiji, ali je na obostrano prihvatljiv način uspeo da se nagodi sa francuskim i belgijksim vlastima.

Predlog nemačkog zakona još uvek treba da prođe i Gornji dom parlamenta u kome se očekuje veći otpor protiv zakona koji je predložila nemačka vladajuća koalicija i koji je usvojen sa 293 glasa za i 243 protiv.

Predstavnik Googlea u Nemačkoj je izjavio da bi najbolje bilo da Nemačka poništi ovu odluku jer je ona šteti inovaciji, naročito početnicima u poslu. "Osim toga zakon je besmislen jer izdavači i internet kompanije mogu zajedno da unapređuju poslove kao što je to Google uradio u mnogim zemljama sveta", dodao je on.

Takođe je u javnost stigla i informacija da je Evropska komisija rešila da kazni Microsoft do kraja marta u antikartel slučaju u koji je kompanija umešana.

Evropska komisija je optužila Microsoft u oktobru prošle godine da je prekršila dogovor po kojem je bila obavezna da evropskim potrošačima obezbedi slobodan izbor internet pretraživača u okviru njihovog operativnog sistema Windows.

Microsoft je na to pristao i obavezao se 2009. godine kako bi izbegao kaznu koja bi mogla da iznosi i do 10 procenata ukupnog prihoda.

"Evropska komisija namerava da kazni Microsoft pre Uskrsa", saopštio je pouzdani izvor Rojtersa, dodajući da bi proceduralna pitanja mogla za neko izvesno vreme da odlože odluku.

Iznos kazne koji će Microsoft morati da plati mogao bi da bude vrlo veliki, s obzirom da se Microsoft po drugi put oglušuje na odluke Evroske komisije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemačka uvela "porez na Google"

Izvor: SandzakInfo.net, 01.Mar.2013

U Nemačkom parlamentu je usvojen zakon po kome će svi pretraživači poput Googlea i ostalih sajtova "skupljača vesti" morati da plaćaju tantijeme za prikazivanje tuđih sadržaja u njihovim pretragama.

Nastavak na SandzakInfo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.