Nema zakonske osnove za zahteve Infostana

Izvor: RTS, 25.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema zakonske osnove za zahteve "Infostana"

Nacionalna organizacija potrošača Srbije obavestila građane kojima je "Infostan" uputio uplatnice sa starim zaduženjima da će štititi njihova prava. Nema zakonske osnove za naplatu potraživanja iz 1999. godine, tvrde u toj organizaciji. Ukupan dug građana Infostanu iznosi 12 milijardi dinara.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije saopštila je da će štititi prava Beograđana kojima je "Infostan" uputio uplatnice sa starim zaduženjima.

Naglašavajući da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne poziva građane na neplaćanje obaveza, ova ogranizacija je saopštila da, shodno Zakonu o obligacionim odnosima, ova vrsta potraživanja zastareva za godinu dana.

Zakonom je propisano da potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, zastareva za godinu dana od isporuke, odnosno usluge, što znači da nema zakonske osnove za naplatu potraživanja iz 1999. godine.

"Zabrinjava, međutim, da očiglednu grešku u poslovanju, odnosno nesavesno poslovanje, na ovaj način pripisuju potrošačima koji nikada nisu ni na koji način bili obavešteni o visini dugovanja u pomenutom periodu", navedeno je u saopštenju.

Građani nisu dužni da čuvaju račune duže od godinu dana, podsetila je još Nacionalna organizacija potrošača, uz upozorenje da obaveštenja o dugovanjima koja ne sadrže precizne podatke o dugovanjima nisu pravno valjana pošto ne sadrže tačan obračunski period-mesec i iznos dugovanja.

Na adrese oko 200.000 građana Javno komunalno preduzeće "Infostan" uputilo je obračune sa uračunatim kamatama dugovanja od 1999. godine do 31. decembra 2008. godine.

Uz obračune stigla je i ponuda za otpis kamate ili sporazumno otplaćivanje duga u najviše četiri rate.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ranije je rekao da akcija Infostana nije način da grad dođe do sredstava.

Poništavanje kamata i sudskih troškova

Đilas je najavio da će predložiti poništavanja kamata i sudskih troškova koji su se gomilali godinama. "Građani će svakako morati da plate osnovni dug", rekao je gradonačelnik.

Đilas je rekao da "nije ideja da Beograd živi od kamata". Najavio je da će predložiti Gradskom veću da se svima koji su do 31. decembra 2008. izmirili obaveze prema Infostanu, otpišu kamate i sudski troškovi i da se rok za izmirenje osnovnog duga produži.

"U jednom trenutku moramo da dođemo bar na neku nultu poziciju. Garantujem da se kamate neće plaćati i sve sporne stvari rešavaće se pojedinačno u slučajevima ukoliko su ljudi platili, a greškom se vode da nisu", rekao je Đilas.

Oko 75 odsto Beograđana redovno plaća Infostan, tokom maja 1999. godine, u vreme bombardovanja od kada Infostan naplaćuje dugovanja, račune je plaćalo oko 60 odsto. Među dužnicima ima i onih koji duguju milione, a ukupan dug građana tom preduzeću jeste 12 milijardi dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.