Neki paori i Stefan Milivojević za BBC: Pesme pune imena fudbalera ponovo osvajaju Srbiju

Izvor: B92, 09.Maj.2020, 10:31

Neki paori i Stefan Milivojević za BBC: Pesme pune imena fudbalera ponovo osvajaju Srbiju

Pesme Stefana Milivojevića izazvale su veliku pažnju u Srbiji - kako je došlo do njih i šta o svemu misle članovi benda Neki paori koji su prvi krenuli u takvu avanturu.

Policijski čas, karantin i izolacija nikome nisu prijali, ali naročito ne ljubiteljima fudbala.

Stadioni su zatvoreni, mreže miruju, lopte se ne kotrljaju, konzumacija semenki je na istorijskom minimumu i niko mesecima nema razloga da čupa kosu - što je problem.

Ipak, u tom periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan trend obradovao je ljubitelje ovog sporta - pojavio se novi talas fudbalskog melosa. Oživeo ga je mladi Stefan Milivojević.

Milivojević je u razgovoru za BBC govorio o tome kako je došao na ovu ideju, a kako je to nekad izgledalo prisetili su se Neki paori, od kojih je pre desetak godina sve počelo.

Paori već godinama ne sviraju, ali svi i dalje znaju njihovu verziju narodnjaka koji kaže da ni majka me jutros nije Huntelar.

"Pre tri-četiri godine na poslu smo dobili novog direktora, krećemo da pričamo i on kao 'čekaj, bre, ti si iz Nekih paora… Pa mi sve pesme i dalje pevamo po vašem'", kaže Vojvodić i smeje se.

"Super je kada to čoveka prati i 10 godina kasnije… Bilo je to baš lepo vreme, lepo je prisetiti se".

https://youtu.be/clOu4n7WzZ4

A šta misli o mladim nadama fudbalskog melosa?

"Impresivno je koliko su sve do tančina upakovali… Sve je fonetski savršeno i maksimalno se rimuje", kaže Vojvodić.

"Ipak, mislim da se time i gubi malo humora. Mora da postoji neka tranzicija. Naš tekst, na primer, kaže da moji su Jugović, Rebrov i Kocić i Pavel Kuka (moji su drugovi, žestoki momci, velikog srca). Tu postoji neki kontekst…

"A ako su samo imena fudbalera onda nema relacije između tih reči, pa je manje smešno. Njihovo je svakako muzički i produkcijski impresivnije. Sve pohvale za to".

Milivojević, koji je u srednjoj školi slušao Paore, kaže da želi pesme koje su "na višem nivou - bez ijedne reči pravog teksta, samo da budu fudbaleri".

Deset godina ranije, kada su Paori počinjali, sve je bilo… Pa, jednostavnije.

"Sve je išlo spontano, ogrezlo u neki kemp, bez bilo kakvih proba i bilo čega", priseća se Vojvodić.

"Kucamo tekstove, skupimo se kod mene, nemamo nikakvu opremu za snimanje… Činjenica da je ortak Aljoša tukao kutlačom o kutiju za patike - jer kao moramo da imamo nešto za ritam - dovoljno govori", dodaje uz osmeh.

Kako kaže, kvalitet muzike nije bio bitan, jer je sve bilo zezanje poteklo sa fudbalskog terena.

"Idiotski primer je na kraju puta čađava mehana, iz nje viri glava Gokan Zana ili samo želim da znam da li da Oliver Kan ili Jirgen Reber da Lukas Radebe.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Dejan Govedarica čest je gost pesama Nekih paora.

Vojvodić objašnjava zašto:

Maltene svi koji su naših godina se sećaju kad je Govedarica zabio onu golčinu Špancima, onaj projektil koji je grunuo sa 20 metara, u onom nesrećnom meču.

Naša ideja i filozofija iza svega toga je bila da tri minuta do kraja, kreće pičvajz i ulazi Govedarica da reši.

Pošto je nekako neverovatna poštenjačina, ona frizura mu jezdi, sav je nekako poletan bio. Delovao je kao najiskreniji čovek na svetu.

Kada je zabio taj gol bilo je kao - to je to, Govedarica dođe i reši. Zato je i u jednom i drugom hitu kažemo "Kolarov je bila Govedarica".

Paorski duh danas nastavlja Stefan.

Rođen je 1994. godine, iz Zemuna je, navijač je Arsenala i Zvezde i završava Fakultet dramskih umetnosti.

Zašto baš Čola i Dugme? I zašto baš ti fudbaleri?

"Pa, izabrao sam dve pesme koje su među najpoznatijim na prostoru čitave bivše Jugoslavije, gledao sam da bude nešto što je za sve", kaže Stefan.

"A igrače… To zavisi od slogova i koliko im se prezimena uklapaju sa muzikom i pravim tekstom. Treba da bude što manje promena u odnosu na pravu reč iz teksta", navodi.

Kako navodi, tu nema protekcije - u pesmi mogu da se nađu svi. Doduše, nešto više ima fudbalera njegovog Arsenala.

Fudbalskog melosa je bilo u svetu.

Prerađena je Shape of you, pesma Eda Širana...

https://youtu.be/jvAblGJ2rCg

Čuveni Despasito...

https://youtu.be/ZpRhpHw4ONw

Kao i Living on a prayer Bon Džovija.

https://youtu.be/F3w1HigCrOU

A ako već pričamo o fudbalu i muzici mora se pomenuti pesma Ateist repa Felićita, puna italijanskih klubova i fudbalera.

https://youtu.be/5Dw7pQskpfY

Šta dalje?

Pa, Stefan završava fakultet, glumi i sprema nove pesme.

"Na lageru imam dve i još par njih koje nisu završene. Ne znam koja će sledeća biti, još se razmišljam.

"Ima tu svega, domaćeg, nekih zezanja na narodnjake. Ima Shallow Bredli Kupera i Lejdi Gage, a imam i Bohemian rhapsody grupe Kvin.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.