Nedaleko od Beča otkrivena škola rimskih gladijatora

Izvor: Blic, 06.Sep.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedaleko od Beča otkrivena škola rimskih gladijatora

Radarski snimci prikazuju debele zidine koje okružuju objekat sa 40 malih prostorija za borce. Uz to su, tvrde, i prostor za treniranje i kupanje. Izvan zidina nalazi se groblje, gde su sahranjeni oni koji su poginuli tokom vežbanja.

Austrijski arheolozi tvrde da su istočno od Beča radarskim snimkom otkrili velike i dobro očuvane ostatke škole rimskih gladijatora.Škola je bila do rimskog grada koji je bio važno vojno i trgovačko uporište pre 17. veka.

- Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prava svetska senzacija - rekao je lokalni guverner Ervin Proel.

Škola je deo grada koji je, kako se pretpostavlja, imao 50.000 stanovnika pre 1.700 godina. To mesto je bilo važna vojna i trgovačka veza među udaljenim gradovima Rimskog carstva.

Trodimenzionalni snimci otkrivaju da je škola bila mešavina gledališta i zatvora, jer su gladijatori često bili osuđeni kriminalci, ratni zarobljenici i robovi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.