Nauka i tehnologija: USAID poklonio računare makedonskim školama

Izvor: Southeast European Times, 28.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: USAID poklonio računare makedonskim školama

U sklopu nastojanja da se pojača obrazovanje i korišćenje tehnologije u učionicama, devet makedonskih osnovnih škola dobilo je računare i softver. Takođe u nauci i tehnologiji ove nedelje: u Albaniji u porastu broj slučajeva raka, a Bukurešt najzagađeniji grad u EU.

28/04/2008

USAID je u četvrtak (24. aprila) poklonio 130 vrhunskih prenosivih računara, dodatne opreme i softver devet pilot osnovnim školama u Makedoniji. Posebno napravljeni za korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u učionicama, Earthwalk prenosivi rečunari bez kablova imaju vodootporne tastature, bežični Internet i odvojene dugotrajne baterije. Donacija je deo projekta USAID-a za unapređivanje tehničkog znanja učenika i kvaliteta obrazovanja u Makedoniji.

***

Albanska telekomunikaciona kompanija Albtelekom potpisala je ugovore o kreditu u iznosu od 100 miliona evra za unapređivanje svojih tehnoloških resursa i povećanje kapaciteta. Kompanija, koja ima 10 odsto udela na tržištu, kaže da će joj Evropska banka za obnovu i razvoj dati zajam od 75 miliona evra, dok će ostala sredstva doći od Crnomorske banke za obnovu i razvoj.

***

U Albaniji se svake godine kod otprilike 4.000 ljudi ustanove oboljenja vezana za tumor, saopštila je u četvrtak (24. aprila) Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Prema SZO, među glavnim uzrocima velikog broja slučajeva raka su konzumiranje alkohola i duvana, kao i ishrana i način života. SZO je zabrinuta sve većim brojem slučajeva raka među mladima u Albaniji.

***

Robot kog su osmislili i kojim upravljaju studenti Poslovno-tehnološkog univerziteta u Prištini predstavljaće Kosovo na junskom Evropskom fudbalskom robotičkom šampionatu EUROBY 2008. u Austriji. Organizatori EUROBY 2008 su Federacija međunarodnih robotičko-fudbalskih asocijacija i Institut za upravljanje spravama i robotiku Bečkog tehnološkog univerziteta.

***

Rumunska prestonica Bukurešt prva je na najnovijoj listi najzagađenijih gradova u EU, a slede je Sofija, Atina i Rim, izjavio je u četvrtak (24. aprila) Adrijan Katrina, izvršni direktor bukureštanske Agencije za zaštitu životne sredine. Trenutno osam fiksnih nadzornih stanica beleži potencijalnu zagađenost u Bukureštu, a podaci su izloženi na tri table postavljene u najprometnijim delovima grada.

***

Ukupno 650.000 stanovnika Crne Gore čini 1,11 miliona korisnika mobilne telefonije, saopštila je 19. aprila crnogorska Državna agencija za telekomunikacije. Broj korisnika mobilnih telefona povećao se za 68 odsto u poređenju sa martom prošle godine, ukazala je ta agencija.

***

Šest rumunskih studenata dobilo je u nedelju (27. aprila) glavnu nagradu za svoj istraživački projekat na Konkursu NASA 2008. za dizajn svemirske naseobine. Tim se takmičio protiv 156 drugih projekata koje je podnelo 840 studenata iz 11 zemalja i deset država SAD.

(Razni izvori – 21/04/08 - 28/04/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.