Naučnik iz AstraZeneke: Političari su ubili stotine hiljada ljudi

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 22:07

Naučnik iz AstraZeneke: "Političari su ubili stotine hiljada ljudi"

Naučnik sa Oksforda izneo je šokantne tvrdnje u vezi sa ugledom vakcine AstraZenece, koju su naneli političari i naučnici.

Sir Džon Bel je naučnik koji je radio na razvoju vakcine AstraZeneca kaže kako misli da su naučnici i političari "verovatno ubili stotine hiljada ljudi" jer su svojim izjavama narušili reputaciju tog cepiva, piše Independent.

"'Naneli su štetu ugledu vakcine na način koji je odjeknuo ostatkom sveta", rekao je profesor Sir Džon Bel je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao:

"Mislim da je loše ponašanje naučnika i političara verojatno ubilo stotine hiljada ljudi, što je nešto na što ne mogu biti ponosni", dodao je on.

Tokom davanja vakcine Oxford/AstraZeneca u Ujedinjenom Kraljevstvu, vladini savetnici preporučili su da se mlađima od 40 godina ponudi alternativa zbog povezanosti te vakcine s vrlo retkim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka.

S time povezani strahovi takođe su doveli do toga da su mnoge zemlje poput Nemačke, Francuske, Španije, Italije, Holandije, Irske, Danske, Norveške, Bugarske, Islanda i Tajlanda na neko vreme obustavile korišćenje ove vakcine.

Vakcina takođe nije igrala značajnu ulogu u kampanji za buster doze. BBC je izvestio da se prilikom apliciranja više od 37 miliona dodatnih doza vakcina danih u Velikoj Britaniji, u samo 48.000 slučajeva radilo o vakcini AstraZeneca.

Komentari Sir Džona Bela pojavljuju se u trenutku kad tri od 10 lokalnih područja u Velikoj Britaniji beleže porast broja slučajeva iz nedelje u nedelju.

Pet područja u Velikoj Britaniji s najvećim porastom broja novih slučajeva su Ekseter, Hart, Forest of Din, Guildford i Nort Devon. Škotska je u subotu zabeležila još dva smrtna slučaja od koronavirusa i još 5.593 pozitivna slučaja, dok je broj prijema u bolnicu pao. U subotu je u bolnici bilo 958 osoba s potvrđenim covidom-19, što je manje u odnosu na petak kad ih je bilo 990 i manje u odnosu na isti dan prošle nedelje kad ih je bilo 1291.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.