Nastavlja se rasprava o nezavisnosti

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se rasprava o nezavisnosti

Delegacije Albanije, Nemačke i Saudijske Arabije branile su u sredu pred Međunarodnim sudom pravde secesiju Kosova tvrdnjama da jednostrana deklaracija nezavisnosti nije protivna međunarodnom pravu, kao i da je u skladu sa pravom naroda na samoopredeljenje.

Drugog dana rasprave u Palati mira u Hagu, pred 15 sudija MSP, od predstavnika Nemačke, Saudijske Arabije i Albanije, koje su među prvima priznale nezavisnost Kosova, čulo se da "secesija Kosova nema ništa sa međnarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pravom, jer ono ne reguliše secesiju, pa prema njihovom tumačenju, secesija nije zabranjena".

Pravni savetnik u Saveznoj kancelariji spoljnih poslova Nemačke Suzan Vasum-Rajner je predložila sudijama da slučaj Kosova tretiraju i cene kroz princip efektiviteta, odnosno stanja na terenu.

Prema njenim rečima, jedan od principa međunarodnog prava - princip efektivnosti, jedini je primenljiv na slučaj Kosova, jer ono ispunjava, kako je rekla, elemente državnosti, pošto ima državotvorni narod, teritoriju i vladu.

"Kosovo je postalo nezavisna država jer ju je priznalo 63 članice UN, kao i 109 članova MMF-a i Svetske banke", zaključila je Vasum-Rajner.

Govoreći u ime albanske delegacije profesor Joćen Frovein je izjavio da secesija Kosova "nema ništa sa međunarodnim pravom", niti međunarodno pravo ima šta da kaže o deklaraciji nezavisnosti Kosova, napominjući da većina zemalja UN nije izrazila želju da učestvuje u raspravi povodom savetodavnog mišljenja.

Njegov kolega profesor Teri Gil je kazao da bi Srbija mogla da vrati Kosovo samo silom i branio pravo naroda Kosova na samoopredeljenje uz tvrdnju da je narod Kosova "konstitutivni narod", što je, kako je naglasio, "činjenica priznata međunarodnim dokumentima i u međunarodnim institucijama, počev od pregovora u Rambujeu 1998. -1999".

U ime delegacije Saudiske Arabije govorio je ambasador te države u Holandiji Abdulah Alšagrud, koji je izrazio podršku secesiji Kosova, koju je ocenio kao saglasnu sa međunarodnim pravom.

Delegacija Argentine podržala je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu stavove Srbije da secesija Kosova predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava i preti da uruši uspostavljeni međunarodni poredak, poručujući da se svetla budućnost jedne države ne može graditi na taj način.

Ona je istakla da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u saglasnosti sa međunarodnim pravom, da narušava teritorijalni integritet Srbije i posebno se osvrnula na kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je ustanovila međunarodno administrativno i bezbednosno prisustvo i nije ukinula, niti je mogla ukinuti, suverenitet Srbije nad Kosovom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.