Nastavak afere Pegaz u Izraelu, osnovana specijalna komisija

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 20:30

Nastavak afere "Pegaz" u Izraelu, osnovana specijalna komisija

Ministar bezbednosti Izraela Omer Barlev objavio je osnivanje specijalne komisije.

Komisija bi se bavila istragom tvrdnji da je izraelska policija špijunirala javne zvaničnike, aktiviste i građane bez sudskog ovlašćenja.

Komisiju koja će, kako je najavljeno, pomno istražiti kršenje civilnih prava i privatnost, predvodiće penzionisani sudija.

Barlev je rekao da se to, kako se čini, dogodilo tokom mandata ranijih vlada, a bivši šef policije Roni Alšeik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbio je da komentariše takve izveštaje.

Premijer Izraela Naftali Benet ocenio je da "ako su izveštaji istiniti, oni su vrlo ozbiljni", te da je vrlo važno shvatiti šta se tačno desilo jer su Pegaz i slični špijunski programi važna sredstva u borbi protiv terorizma i kriminala, a nisu namenjeni za korišćenje protiv izraelskih građana i javnih ličnosti.

On je to rekao posle izveštaja u listu Kalkalist da je policija navodno koristila softver Pegaz izraelske kompanije NSO grupe da hakuje telefone zvaničnika vlade, gradonačelnika, aktivista, novinara i članova porodice i savetnika bivšeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua .

Ranije danas je komesar izraelske policije Kobi Šabtai pozvao na istragu takvih tvrdnji, rekavši da je cilj da se povrati poverenje javnosti u policiju i reguliše upotreba tehnologije u policiji.

Kalkalist, izraelski poslovni dnevnik, objavio je danas drugi deo šokantnog izveštaja o policijskom špijuniranju desetine ljudi, uključujući bivše generalne direktore ministarstava finansija, pravde, komunikacija i transporta, istaknutog biznismena, gradonačelnice Netanije i Avnera Netanjahua, sina bivšeg premijera, te jevrejskih naseljenika ped planiranu evakuaciju nelegalnih naselja, lidera protesta Izraelaca poreklom iz Etiopije protiv policije i mnogih drugih bez sudskog ovlašćenja.

Izraelski poslanici i zvaničnici su osudili takvu praksu, označivši izveštaj uznemirujućim i duboko zabrinjavajućim.

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je da oni koji sprovode zakon moraju biti pedantni, više nego drugi u svim aspektima i ocenio da optužbe zahtevaju detaljnu istragu.

Potom je odloženo za sutra planirano ročište u suđenju za korupciju Netanjahuu, jer se čekaju odgovori na optužbe o špijunaranju.

Jerusalimski okružni sud je dao tužiocima rok da do sutra u 14 sati po lokalnom vremenu odgovore na pitanje o hakovanju telefona.

Sudije će se u sredu sastati da razmotre kako da se suđenje nastavi, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu koji je optužen za prevaru, zloupotrebe poverenja i mito u tri slučaja je danas u izraelskom parlamentu rekao da su otkrića o špijuniranju mračan dan za demokratiju Izraela, optuživši policiju da je koristila najagresivnije sredstvo u svetu da špijunara građane i uporedio korišćenje Pegaza sa korišćenjem borbenih aviona, namenjenih protiv izraelskih civila.

NSO grupa suočena je sa kritikama zbog softvera Pegaz koji se povezuje sa prisluškivanjem novinara, aktivista i političara u nekoliko zemalja.

Kalkalist je objavio da ga je koristila policija da prikupi informacije pre početka istrage. Ostalo je međutim nejasno da li su ljudi bliski Netanjahuu bili meta u vezi za suđenjem za korupciju ili iz drugih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.