Napolitano i Bradić otvorili izložbu u Rimu

Izvor: Politika, 10.Dec.2010, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napolitano i Bradić otvorili izložbu u Rimu

U predsedničkoj palati Kvirinale u Rimu, italijanski predsednik Đorđo Napolitano i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić otvorili su danas izložbu kolekcije Narodnog muzeja „Italija i konzervacija Veličanstvenog kratera (Remek-dela Narodnog muzeja u Beogradu)”, koja predstavlja rezultat uspešne saradnje kulturnih institucija dve zemlje.

U prisustvu velikog broja zvanica iz političkog i kulturnog života Rima i Italije, kao i stručnjaka za restauraciju i konzervaciju, Bradić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ocenio da izložba simboliše zajedničko prošlo vreme, ali i sadašnju saradnju, razmenu znanja, podrške i pomoci, koje italijanski instituti pružaju srpskim institucijama kulturne.

Postavka je na dobar način predstavila kulturno nasleđe koje je zajedničko jer su prikazani slični artefakti koje čuvaju italijanske institucije, ali su i deo zbirke Narodnog muzeja iz Beograda, dodao je Bradić.

Predsednik Napolitano je naglasio da izložba dokazuje bliskost italijanskog i srpskog naroda, kao i pripadnost zajedničkom mediteranskom prostoru.

On je dodao da kulturna saradnja dve zemlje ima dugu i uspešnu tradiciju, posebno u zaštiti spomeničkog nasleđa, a da konzervacija i restauracija kratera iz Trebeništa, koji se nalazi u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu, koju su izveli italijanski stručnjaci predstavlja jedan od poslednjih, mnogobrojnih primera podrške i pomoći italijanske kulture, kulturi Srbije.

Na izložbi u Palati Kvirinale, u sali Bandiere, koja će trajati do 6. februara, javnosti će prvi put biti predstavljena neprocenjiva i jedinstvena arheološka kolekcija među kojima i Veličanstveni krater - velika bronzana posuda koja datira iz poznog šestog veka pre nove ere, a koja je tokom sistematskih arheoloških iskopavanja u Trebeništu otkrivena 1932. godine.

Posle gotovo tri godine rada mnogobrojnih italijanskih i domaćih stručnjaka na njegovoj restauraciji, krater je sada vidljiv u svoj nekadašnjoj veličanstvenosti.

Posle publike u Rimu izložbu će moći da vide i u Padovi. U Srbiju dolazi početkom maja i to u Galeriji SANU.

Tanjug

objavljeno: 10.12.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.