Naj-naj nobelovci

Izvor: B92, 03.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naj-naj nobelovci

Ko je najmlađi, a ko najstariji dobitnik Nobelove nagrade? Koliko je žena među laureatima? Koliko je bračnih parova ovenčano tim prestižnim priznanjem?

Odgovore na neka od tih pitanja objavila je agencija Frans pres uoči sezone dodele Nobelovih nagrada koja počinje u ponedeljak, 6. oktobra, saopštenjem o laureatu/laureatima nagrade za medicinu.

Najstariji dobitnik je bio Amerikanac ruskog porekla Leonid Harvic koji imao 90 godina kada je 2007. dobio nagradu za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomiju. Samo nekoliko meseci je mogao da uživa u slavi - umro je u junu 2008.

Rus Vitalij Ginzburg, dobitnik nagrade za fiziku 2003, najstariji je živi nobelovac i 4. oktobra slavi 92. rođendan.

Britanka Doris Lesing (88), bila je najstarija dobitnica nagrade za književnost kada ju je dobila prošle godine.

Od 1901, od kada se dodeljuju Nobelove nagrade, 34 puta su dodeljene ženama, dok su nagrađena 733 muškarca.

Doris Lesing je 2007. bila jedina žena među laureatima.

Od kada je 1968. ustanovljena, nijedna žena nije dobila nagradu za ekonomiju.

Tokom poslednjih deset godina među nagrađenima za književnost bile su dve žene, a tri ih je dobilo nagradu za mir. Nijedna žena nije dobila nagradu za fiziku od 1963, a za hemiju od 1964.

Britanac Lorens Brag (nagrađen 1915. za fiziku) imao je 25 godina kada je dobio Nobelovu nagradu i do danas je najmlađi laureat u istoriji tog priznanja.

Najmlađi laureat za književnost je Britanac Radjard Kipling koji je imao 42 godine kad je 1907. dobio nagradu.

Porodice "pretplaćene" na Nobelovu nagradu broje šest očeva i sinova, samo jednog oca i ćerku i samo samo jednu majku i ćerku. Nagrađivana su i tri bračna para.

Šest laureata je odbilo Nobelovu nagradu, a dva poslednja su i jedina dvojica koji su to svojevoljno učinili. Prvi je 1964. bio francuski filozof i pisac Žan-Pol Sartr (književnost), a drugi tadašnji vijetnamski premijer Le Duk To koji je 1973. odbio da podeli nagradu za mir s američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.