Nađena sa PLACENTOM, U PLASTIČNOJ KESI: Šta će biti sa bebom koja je pronađena u kontejneru na Žarkovu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Avg.2019, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađena sa PLACENTOM, U PLASTIČNOJ KESI: Šta će biti sa bebom koja je pronađena u kontejneru na Žarkovu?

Muško novorođenče pronađeno jutros u kontejneru na Žarkovu

Hospitalozivano je u klinici "Tiršova" i dobro je. Iz Centra za socijalni rad Beograd objasnili su kakva je sada procedura zbrinjavanja dečaka.

Dečak je nekoliko sati po rođenju pronađen u kontejneru, i to sa placentom u plastičnoj kesi.

Beba, koja još nema ime, zbrinuta je u Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova", nema povrede i u dobrom je opštem stanju, rekli su u "Tiršovoj". >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu sada preuzima obavezu starateljstva nad detetom. Kako su rekli, u narednom periodu nastaviće saradnju sa nadležnom zdravstvenom ustanovom i drugim institucijama.

Prvi korak u proceduri zbrinjavanja napuštenog dečaka jeste stavljanje deteta pod privremeno starateljstvo.

Nakon što novorođenče bude pušteno iz "Tiršove", biće pokrenut hitni smeštaj u hraniteljsku porodicu ili ustanovu socijalne zaštite.

To može biti prihvatilište, prihvatna stanica ili prihvatilište za zlostavljanu decu, što zavisi od uzrasta i zdravstvenog stanja u kom se dete nalazi.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova rekli su da policija istražuje islučaj i postupak i pokušava da pronađe roditelje ostavljenog deteta ili njegove najbliže srodnike.

Kako se saznaje, protiv N. N. lica biće podneta krivična prijava zbog ugrožavanja života, zdravlja i bezbednosti maloletnog deteta.

Ako se roditelj bebe pojavi, prvi korak koji je Centar za socijalni rad dužan da preduzme jeste da obavesti sud i policiju.

Roditelj najpre mora da dokaže roditeljstvo, u ovakvim slučajevima obično putem DNK analize.

Nakon što se utvrdi identitet roditelja, Centar pokreće postupak za oduzimanje roditeljskog prava.

- Ukoliko se roditelj liši roditeljskog prava, za dete se traži najadekvatniji i za njega najbolji oblik trajne zaštite, a to su obično usvajanje, smeštaj u hraniteljsku porodicu ili neku od ustanova socijalni zaštite - rekli su u Centru za socijalni rad Beograd

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.