Nadbiskup kojem je Benedikt XVI dao posao isteruje starog papu iz Vatikana

Izvor: Blic, 14.Feb.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadbiskup kojem je Benedikt XVI dao posao isteruje starog papu iz Vatikana

Nadbiskup Rino Fizikela, kojeg je odlazeći papa Benedikt XVI postavio na visoku funkciju, smatra da kohabitacija starog i novog pape nije moguća i da će dosadašnji šef države morati da potraži neko drugo mesto za stanovanje izvan zidina Vatikana. Benedikt XVI planirao je da živi u nekadašnjem ženskom samostanu koji se nalazi na nekoliko koraka od Trga Svetog Petra gde će biti rezidencija njegovog naslednika.

- Katolički narod ne može da prihvati da gleda dvojicu papa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - prenosi Fizikeline reči italijanski dnevnik "Korijere dela sera".

Zanimljivo je da je Fizikeli radno mesto praktičnoizmislio Benedikt XVI, tako što ga je 2010. postavio na čelo novoosnovanog Papskog sveta za promociju novog jevanđeljskog učenja, koji se bavi jačanjem vere u katoličkim državama.

Prema tvrdnji britanskih medija, pored Fizikele, još neki kardinali ne bi želeli da se stari papa na bilo koji način meša u rad novog šefa Svete stolice. Oni se plaše da bi boravak Benedikta XVI u neposrednoj blizini naslednika činio novog papu nervoznim.

Iz Vatikana dolaze kontradiktorne informacije o tome da li će nemački papa zadržati ime Benedikt XVI i titulu "Njegova svetost" ili će ponovo postati kardinal Jozef Racinger.

Njegov rođeni brat Georg, koji je tvrdio da se stari papa neće mešati u rad novog, ipak je izjavio da će dosadašnji poglavar katoličke crkve biti na raspolaganju ukoliko nasledniku zatreba savet.

Povezane vesti: Papin batler zatražio oproštaj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.