Sledeći papa će biti Brazilac?

Izvor: Press, 14.Feb.2013, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeći papa će biti Brazilac?

Nakon što je Papa Benedict XVI saopštio da se povlači 28. februara, Scherer je izjavio kako prilikom izbora za novog poglavara Rimokatoličke crkve mesto rođenja i godine naslednika odlazećeg pape neće biti od presudnog značaja.
Šerer, 63-ogodišnji nadbiskup iz Sao Paola, istakao je da nijedan kandidat neće otvoreno reći da je zainteresovan za mesto čelnika Katoličke crkve.
“Bilo bi previše ambiciozno izjaviti da je neko spreman za tu poziciju. Niko to neće javno izgovoritii", >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dodao je Scherer.
Ipak, nakon 28. februara oči svetske javnosti biće uprte  u period kada če kardinali  na sastancima odlučiti o kandidatima za novog papu. Tako će u martu, na sastanku Veća kardinala, 117 kardinala izabrati novog papu, koji mora imati manje od 80 godina.
Kardinali ne moraju da izaberu nekoga iz svojih redova. Naprimer, svaki kršteni muškarac može da postane poglavar Katoličke crkve. Ipak, prema hršćanskoj tradiciji skoro je sigurno da to mesto pripada kardinalu.
Podsetimo, papa Benedict XVI došao je na mesto poglavara Rimokatoličke crkve u aprilu 2005. godine, nakon smrti pape Jovana Pavla Drugog. U vreme kada je izabran za papu imao je 78 godina i bio je jedan od najsatrijih izabranih papa.
Ovo je prvi put u 600 godina da se jedan papa povuče, a pre toga su se šestorica papa odlučila na isti korak.
Papa, inače, nije samo poglavar Rimokatoličke crkve, već ima i mnoge druge titule, među kojima su i rimski biskup, vikar apostola, prelat Italije, otac Zapada, nadbiskup i mitropolit rimske provincije i vrhovni vladar Vatikana.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.