Na tablama precrtani nazivi mesta na jezicima manjina

Izvor: N1 televizija, 28.Avg.2018, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na tablama precrtani nazivi mesta na jezicima manjina

Liga socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin (LSV) saopštila je da su ponovo precrtani nazivi mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela i osudila taj čin.

Predsednik Odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina podsetio je da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije raspisao je izbore >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za Nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar ove godine.

Naveo je i da je u toku čak i medijska kampanja kojom se građani pozivaju da se upišu u posebne biračke spiskove, promotivni spot se emituje na televizijskim kanalima, podseća se na njihova prava i promovišu vrednosti višenacionalnih sredina.

Čapo je istakao da se u promotivnom spotu spominje i ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina, a da se za to vreme u Zrenjaninu precrtavaju nazivi mesta na jezicima nacionalnih manjina na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela.

On je kazao da su u Zrenjaninu, prema Statutu grada, u službenoj upotrebi srpski, mađarski, rumunski i slovački jezik, međutim, na ulasku u nekoliko naseljenih mesta nazivi mesta na jezicima manjina su bili precrtani.

"Tako je to stajalo mesecima, dok LSV nije upozorila na ovaj vandalski čin, nakon čega su predstavnici gradske vlasti table vratili u prvobitno stanje. Međutim, nije utvrđena ničija odgovornost i niko nije sankcionisan i akt mržnje je ponovljen", naveo je on.

LSV upozorava da se na taj način krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

LSV zahteva da se prava nacionalnih manjina poštuju, da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje, a da se počinioci pronadju i sankcionišu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

LSV: Precrtane table sa nazivima mesta na jezicima manjina

Izvor: Beta, 28.Avg.2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin (LSV) osudila je danas ponovno precrtavanje naziva mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela.Predsednik Odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina podsetio je da je ministar državne uprave i lokalne samouprave...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.