Na Sajmu turizma od danas više od 1.000 izlagača

Izvor: Blic, 27.Feb.2014, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Sajmu turizma od danas više od 1.000 izlagača

Međunarodni sajam turizma počeo je danas na Beogradskom sajmu, i trajaće do 2. marta, a ove godine na njemu će se predstaviti više od 1.000 izlagača iz 54 zemlje.

Vršilac dužnosti ministra privrede Igor Mirović otvorio je sajam i rekao da turizam u svetu postaje privredna grana sa najvećim rastom i podsetio da je u 2013. godini turistička privreda u svetu ostvarila rast od pet odsto.

- Srbija je našla svoje mesto u toj grani, pa je tako u prošloj godini ostvaren >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << porast broja inostranih turista od 14 odsto, a prema podacima Narodne banke Srbije napravljen je istorijski rezultat - više od jedne milijarde američkih dolara deviznog priliva od turizma - kaže Mirović.

On je izrazio očekivanje da će sajam otvoriti mogućnosti za nove investicije, kao i da će rezultat poslovnih kontakata na sajmu biti novi ugovori i poslovi.

Prema njegovim rečima, svaki deseti zaposleni u svetu radi u oblasti turizma, pa je za očekivati da se u Srbiji u ovoj oblasti poveća broj zaposlenih shodno rastu celokupne grane.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ocenio je da su Srbija i Beograd prepoznati ne samo u regionu, već i u svetu po naporima koje ulažu da turizam postane jak faktor ekonomskog rasta.

Ovogodišnja zemlja partner Sajma turizma u Beogradu je Indonezija, a Stefanović je podsetio da je ona prošle godine bila partner na velikom Sajmu turizma u Berlinu.

Ekonomski potencijal koji ima Indonezija i njena odluka da bude zemlja partner na ovogodišnjem sajmu u Beogradu, kako je rekao, pokazuje da Srbiju prepoznaje kao zemlju sa velikim potencijalom u oblasti turizma.

Ocenio je da Srbija danas postaje mesto u kojem se sve bolje živi, ali da nisu svi problemi rešeni, i izrazio uverenje da će projekti, poput "Beograda na vodi", doprineti povećanju zainteresovanosti investitora.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma turizma je Indonezija, najveći arhipelag na svetu, sa više od 17.000 ostrva. To je četvrta država po broju stanovnika na planeti, u njoj se govori oko 300 jezika i ima veliki turistički i kulturni potencijal.

Pored država koje tradicionalno promovišu svoje destinacije na Sajmu turizma u Beogradu, ove godine će svoje turističke potencijale po prvi put promovisati Argentina, Alžir, Albanija, UAR-Abu Dabi, Malezija, Iran, Indija, Portugal i Rumunija.

Turistička organizacija Srbije ove godine želi da privuče mlade turiste, pa će zato promovisati kampanju "Lajf stajl Srbija", kojom predstavlja mlade ljude i njihov stil života u Srbiji.

TOS će na štandu organizovati kviz za posetioce "Koliko poznaješ Srbiju", a nagrade će biti vikend putovanja.

Pored toga, TOS će promovisati veb prezentacije "Putevima Tesle" i "Kamping asocijacije".

Turistička organizacija Beograda će predstaviti ponudu grada u četiri posebne programske celine - obeležavanje početka Prvog svetskog rata, jubileja 60 godina od osnivanja Turističkog saveza Beograda, promovisaće Savamalu i najaviti Beogradski karneval brodova.

Istovremeno sa Sajmom turizma, biće održani Međunarodni sajam hotelsko-ugostiljeske opreme HORECA, Sajam suvenira "Posetite Srbiju" i Međunarodni sajam vina "Beovajn".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.