NOVA IDEJA NERVOZNIH ALBANACA: Glasačkim listićima žele da osvoje sever Kosova i Metohije

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2019, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA IDEJA NERVOZNIH ALBANACA: Glasačkim listićima žele da osvoje sever Kosova i Metohije

Ideja albanskih političara u Prištini je da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine na severu Kosova i Metohije, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

- Albanski političari u Prištini su veoma nervozni i njihova ideja je da pokušaju da glasačkim listićima osvoje sever KiM, da time što bi na neki način omeli izborni proces ili proturili svoje kandidate, pa su kandidovali albanske kandidate u sredinama gde ubedljivu većinu čine Srbi, pokušaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da zauzmu opštine na severu KiM - rekao je Đurić.

Kako je rekao, albanski političari u Prištini su se najpre nadali da se Srbi neće odazvati ovim izborima i da će njihovi kandidati "glatko da ušetaju" u srpske institucije i zauzmu opštine na severu KiM:

- Kada smo mi rekli 'možete i sto puta da sazivate izbore, nas 100 puta neće mrzeti da branimo naše kućne pragove i da se borimo za ono što je naše na KiM, onda su krenuli sa kampanjom zastrašivanja i pritisaka na srpske političke predstavnike - naveo je Đurić.

On je dodao da Albanci najavljuju da će u nedelju na svako biralište da pošalju policajce Albance koji će da nadziru da sve bude u redu i istakao da na to nemaju pravo.

- Na severu KiM isključivo mogu biti policajci srpske nacionalnosti, jer više od 95 odsto stanovništva koje tamo živi su Srbi i po svim sporazumima i relevantnim međunarodnim dokumentima isključivo, proporcionalno stanovništvu na severu KiM, može da bude i policijska struktura. Dakle, ovo je direktno kršenje svega toga - rekao je Đurić.

Kako je dodao, ovo je pokušaj da se sa jedne strane zastraše birači tako što će na svakom biračkom mestu da budu policajci Albanci, a sa druge strane moguća je i želja da se izazovu određeni incidenti. Đurić je pozvao Srbe na KiM na pokažu maksimalnu mudrost i suzdržanost i dodao da naše ljude niko neće zastrašiti i odvratiti od toga da se bore za svoje:

 - Oni znaju koliko su izbori u nedelju važni, da to nisu partijski izbori na kojima se nadmećemo oko toga ko nam je više simpatičan, a ko manje. To su izbori na kojima mi čuvamo srpski karakter severa KiM i zato još jednom pozivam sve naše sunarodnike na KiM da izađu na te izbore - ocenio je Đurić.

Đurić je poručio da će posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se razmatrati izveštaj o KiM, biti prilika da najviši izabrani državni predstavnici razgovaraju sa narodnim poslanicima o situaciji u vezi sa KiM, ali i prilika da poslanici koji imaju drugačije mišljenje iznesu svoj stav i pokažu da li poštuju demokratske principe razgovora, navevši da je parlament pravo mesto da se razgovara o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju i dodao da će sednica biti prilika da najviši izabrani državni predstavnici, odnosno predsednik Republike i predstavnici Vlade, izveste narodne poslanike i razgovaraju sa njima o situaciji u kojoj se kao država i društvo nalazimo u vezi sa KiM.

- Smatram da je izuzetno važno što je ta sednica sazvana i da će to biti prilika da i oni koji su izabrani kao narodni predstavnici, a imaju drugačije mišljenje, iznesu svoj stav i pokažu da li poštuju demokratske institucije Srbije, da li poštuju demokratske principe razgovora ili misle, kao što smo nažalost prethodnih meseci videli da misle, da u Srbiji u političkom smislu, kada je reč o opozicionom delovanju, treba da caruju hajdučija i ulične manifestacije - rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prištinske vlasti  lažne države nameravaju da uhapse 26 srpskih policajaca sa severa KiM i još 15 lica, je rekao da Srbija ne želi sukobe, ali da je na vreme upozorila na to šta su nečiji planovi:

- Srbija je potpuno spremna da zaštiti naše ljude na KiM. Mi ne želimo bilo kakav sukob. Nažalost, Priština svojim ponašanjem stvara atmosferu koja nije zdrava i koja je vrlo opasna, ali to ne znači, niti bilo ko treba da pomišlja na to da će Srbija okrenuti glavu od svoje obaveze da zašiti naše stanovništvo na KiM od bilo kakvog terora i progona - rekao je Đurić.

Naveo je da je to Vučić govorio više puta i da se to odnosi na sve pokušaje, perfidne ili manje perfidne, ogoljene ili prikrivene da se zauzme sever KiM i našem narodu nanese šteta:

- Mi ne želimo eskalaciju tenzija, ne želimo sukobe i želeli smo da na vreme upozorimo na to šta su nečiji planovi - naveo je Đurić.

- Ponosno i hrabro, referendumski na izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije, jer ovo su izbori na kojima moramo da nastupamo kao jedan pred Prištinom - poručio je Đurić pred izlazak na birališta 19. maja.

On je rekao da je to izlazak na birališta za Srbiju, srpsko ime i bolje dane kada nećemo morati da brinemo o tome da neko iz Prištine pokušava da pipne nešto gde nikada nije bio niti će ikada biti. Kako je naglasio, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić su srpska zemlja gde živi srpski narod što niko nikada neće moći da promeni.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da država Srbija stoji iza svog naroda na KiM, politički, materijalno i na svaki drugi način kako bi zaštitila njegovu bezbednost i opstanak te podsetio da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio da iza srpskog naroda na KiM ne stoje samo institucije Srbije već ceo srpski narod. On je dodao da su toga svesni u Prištini gde su nervozni, jer su očekivali da će Srbi izbore bojkotovati kako bi mogli da u tom slučaju proture svoje ljude Albance za gradonačelnike: "To nećemo dozvoliti", rekao je Đurić i kazao da ćemo svi zajedno u nedelju jedinstveno obaviti svoju dužnost prema porodici, prijateljima, državi Srbiji kako bi pokazali da je reč o srpskoj zemlji.

- Zato očekujem masovan izlazak na birališta da bi sačuvali srpski karakter i to je naš demokratski, politički vid borbe - rekao je Đurić i poručio da Srbe neće zastrašiti nikakve pretnje dovođenja policajaca.

On je rekao da je 19. maja dan kada će građani pokazati da pripadaju svojoj državi Srbiji tako što će glasati za srpske kandidate koji svoju politiku vode u sklopu Srpske liste koja je državni projekat države Srbije. Kako je rekao, to je naša organska veza sa državom Srbijom, da sve institicije koje su na severu KiM i one koje funkcionišu direktno u sistemu Republike Srbije i one u pokrajinskom funkcionišu pod kontrolom jedne ruke - a to je srpska ruka iz Beograda. Direktor Kancelarije za KiM je naveo i da se Albancima nikada ne bi dogodilo da se nađe neko od njih da iz političke ostrašćenosti prema drugoj strani pozove da se glasa za srpskog kandidata.

- Tako nešto je kod njih nezamislivo. Neka je na sramotu Marku Jakšiću koji je to uradio i onome koji na taj način misli da može da ubere neke jefitine političke poene - rekao je Đurić, ali i dodao da niko ne treba da im to uzme za zlo, a da je na nama da radimo svoj i sačuvamo svoju državu Srbiju na KiM.

Ponovio je da Srbi nemaju dilemu za koga će glasati i još jednom pozvao sve sunarodnike da izađu i glasaju za kandidate Srpske liste, ali i sve sugrađane drugih nacionalnosti da glasaju za njih navodeći da su Srbi uvek u istoriji pokazali da znaju da vode računa o njima:

- Zato ponosno, hrabro, referendumski na izbore 19. maja i ne radi se ovde o izborima da li mi se sviđa ovaj ili onaj, ili ova ili ona politika. Ovo su izbori gde mi kao jedan nastupamo pred Prištinom, a lako ćemo posle da na našim parlamentarnim, predsedničkim izborima kažemo svoj stav o drugim stvarima, mada ni tu nema dileme ko najviše brine i ko se najviše bori za naše - srpsko Kosovo i Metohiju - podvukao je Đurić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.