NOSILAC ARHIJEREJSKOG ČINA: Mitropolit se bira uz pomoć kompleksne procedure!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 11:24

NOSILAC ARHIJEREJSKOG ČINA: Mitropolit se bira uz pomoć kompleksne procedure!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bio je ustoličen na mestu mitropolita od 1.990. godine do njegove smrti 2020. godine

Episkopski savet saopštio je kandidatre između kojih se bira novi mitropol. Mitropolita, kao i sve druge arhijereje, bira Sabor SPC pod predsedništvom patrijarha Irineja, i upravo se Joanikije, Metodije i bivši vikarni episkop (zamenik mitropolita) Kirilo Bojović koji je sada južnoamerički episkop pominju kao odabranici za naslednika Amfilohija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Za izbor je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja koje čine episkopi, mitropoliti, patrijarh i arhiepiskop, a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutnom većinom glasova.

Ako nema apsolutne većine, glasa se između dvojice kandidata koji su imali najviše glasova, a ako se desi da broj glasova bude isti, odlučuje patrijarh.

Iako formalno nema ovlašćenja, očekuje se da u izbor bude uključen Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji čine episkopi eparhija koje imaju teritoriju u Crnoj Gori.

U Episkopskom savetu su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita, umirovljeni episkop Atanasije Jevtić i episkop dioklijski Metodije.

Upravo se Joanikije, Metodije i bivši vikar episkopa (zamenika mitropolita) Kirilo Bojović koji je sada južnoamerički episkop, spominju kao kandidat za mogućeg naslednika Amfilohija. Joanikije je preuyeo ulogu administratora poslova mitropolije.

Podećanja radi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je juče u 83. godini u Kliničkom centru Crne Gore, od posledica korona virusa. Iako je test na ovaj virus pokazivao negativni rezultat, pluća mitropolita ovu bitku nisu izdržala. Mitropolit Amfilohije biće sahranjen u nedelju u kripti Sabornog hrama u Podgorici, dok će Partrijarh srpski Irinej, održati opelo za sahranu mitropolita.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.