NIŠTA IM DRUGO NE POMAŽE: Slovenci nagradama mame nove vojnike

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Dec.2016, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIŠTA IM DRUGO NE POMAŽE: Slovenci nagradama mame nove vojnike

Zbog malih plata interesovanje za vojsku je malo, pa se Ministartsvo odbrane odlučilo na ovaj neobičan potez

Slovenačka vojska trenutno u svom sastavu ima 6.955 pripadnika i pripadnica, što je 299 manje od predviđenog plana, zbog čega je pozvala nove kandidate da se prijave za vojsku, a razlog za manje zanimanje za vojnički poziv su dosta manje plate nego li u drugim zanimanjima.

VOJNI ROK U SRBIJI: Novi sistem od decembra, evo KOLIKO će trajati služenje!
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Otvaramo vrata upravo za mlade ljude koji se u vojsci mogu potvrditi i tako odlučiti gde će ubuduće ostvariti svoje ambicije, navelo je u pozivu potencijalnim vojnicima slovenačko ministarstvo odbrane.Kako bi se osigurao veći priliv kandidata, ove je godine starosni prag za osobe koje se mogu prijaviti za profesionalni sastav podignut sa 25 na 27 godina, a ugovori se mogu sklopiti na pet i na deset godina službovanja u vojsci.

VOJNI ROK U SRBIJI: Evo koliko mogu zaraditi vojnici za samo pola godine!

Manji priliv u slovenačku vojsku, koja je pred ulazak zemlje u NATO savez profesionalizovana  jer je ukinut voni rok, odnosno obvezan vojni rok, obično se pripisuje velikom smanjenju vojnog budžeta koji je nešto manji od jedan odsto, što je ispod NATO-ova standarda. Zbog toga su i plate profesionalnih vojnika relativno niske.

Prema podacima objavljenim uz poziv mladima da se prijave na takmičenja, vojnik sa srednjom školskom spremom može zaraditi 665 evra neto mesečno, podčasnik 755 evra, a poručnik 900 evra, prema zakonu o plaćama državnih službenika, ali im se na plaću isplaćuju i posebni dodaci, zavisni o poslovima i dužnostima.

ZBOG MANJKA LJUDSTVA: Južna Koreja hoće da ukine vojni rok do 2023. godine

Sa druge strane, posebne platne dodatke dobivaju ako se pošalju u mirovne misije u inostrastvo, ali za razliku od drugih zaposlenih u javnom sektoru nemaju pravo na štrajk, kakav na primer imaju zaposleni u obrazovanju, zdravstvu pa i u policiji.

Pročitajte i:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.