NEMAČKA U GADNOM PROBLEMU: Vojske poluprazne, kasarne oronule, kuhinje godinama ne rade! OVO JE SRAMNO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 21:13

NEMAČKA U GADNOM PROBLEMU: Vojske poluprazne, kasarne oronule, kuhinje godinama ne rade! "OVO JE SRAMNO!"

Najavljuju se velika ulaganja u poboljšanje vojnih uslova.

Nemački Bundesver se suočava sa problemima starenja i nedostatka osoblja, navodi se u izveštaju o oružanim snagama koji je predstavila komesarka Bundestaga za Bundesver Eva Hogl.

- Bundesver se smanjuje i stari. Moramo da povećamo atraktivnost nemačkih oružanih snaga što je pre moguće - rekla je Eva Hogl prilikom predstavljanja redovnog godišnjeg izveštaja o stanju oružanih snaga u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Bundestagu.

Prema ovom izveštaju, 2023. godine u Bundesveru je služilo 181.514 vojnika, što je za 1.537 manje nego 2022. Prema rečima Hoglove, opada i broj zainteresovanih za vojnu službu.

Preko 20.000 pozicija u oružanim snagama ostalo je nepopunjeno prošle godine - rekao je Hoegl.

Loša je situacija i kada su u pitanju infrastruktura i kasarne.

Tuševi su u zapuštenom stanju, spavaonice su oronule, a kuhinje su u nekim slučajevima zatvorene godinama - navodi se u izveštaju. Stanje u kome se nalaze zgrade je delimično sramno i nepodesno za služenje vojnika - rekla je ona.

U "zabrinjavajućem" stanju je i vojna tehnika, navodi se.

- Nedostaje municije, rezervnih delova i uređaja za noćno osmatranje - rekla je Eva Hogl.

Ona je istakla da je od 100 milijardi evra koje je nemačka vlada izdvojila za hitni fond za Bundesver posle početka rata u Ukrajini, dve trećine već unapred rezervisane za neke projekte, a da je već sada vidljivo da je tih 100 milijardi ne bi bilo dovoljno za modernizaciju Bundesvera.

Povećanje vojnog budžeta za nekoliko milijardi evra godišnje biće neizbežno - rekao je Hogl.

U izveštaju se kritikuju i "nepotrebni birokratski procesi" unutar Bundesvera, ali i konstatuje se napredak u toj oblasti. U izveštaju se pominju i 204 disciplinska prekršaja sa radikalno desničarskom pozadinom, ali se zaključuje da je to veoma mali broj u odnosu na broj vojnika.

Šolc je nazvao rusku invaziju prekretnicom i obećao da će Nemačka unaprediti svoju vojsku. Ali ovaj izveštaj pokazuje da se ova promena dešava veoma sporo.

(Srbija Danas/Index)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.