NEMA VIŠE POLITIČKIH KAMPANJA IZ DRŽAVNIH FOTELJA: Vlada Srbije usvojila zakon za bolje izborne uslove!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2019, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMA VIŠE POLITIČKIH KAMPANJA IZ DRŽAVNIH FOTELJA: Vlada Srbije usvojila zakon za bolje izborne uslove!

Vlada Srbije usvojila prvi zaključak iz paketa mera za poboljšanje izbornih uslova. Javni skupovi ne smeju da se koriste za promociju stranke!

Vlada Srbije usvojila je u ponedeljak zaključak kojim je upozorila sve državne i javne funkcionere, od Republike do lokala, da moraju da poštuju zabranu zloupotrebe funkcije za stranačku i ličnu političku promociju tokom izborne kampanje.

Zaključak, koji je usvojen na osnovu preporuka Radne grupe za saradnju sa OEBS i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), odnosi se na sve članove Vlade, državne sekretare, direktore posebnih organizacija, službi Vlade i sve druge državne službenike na položaju, direktore i rukovodioce u javnim preduzećima i javnim ustanovama, kao i na funkcionere u organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave.

Onima koji prekrše ovu obavezu, ugrađenu i u član 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, zasada prete kazne od 50.000 do 150.000 dinara. Međutim, one bi uskoro mogle da budu duplirane, ukoliko se usvoji i ta preporuka Radne grupe za poboljšanje izbornih uslova, na čijem čelu je potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

U zaključku Vlade, između ostalog, ukazuje se da funkcioner ne može da koristi javne skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju svoje stranke, a posebno je zabranjeno da tu priliku koristi za predstavljanje kandidata na izborima, programa ili da poziva birače da glasaju ili ne glasaju za određene učesnike na izborima.

Na meti sankcija biće i korišćenje službenih prostorija, vozila i inventara državnih organa, pokrajinskih i lokalnih institucija, javnih preduzeća i javnih ustanova u svrhu stranačke političke promocije. Izuzetno, javni resursi se mogu koristiti u izbornoj kampanji radi zaštite lične bezbednosti, ako je takva upotreba određenih javnih resursa uređena odgovarajućim propisima ili odlukom nadležnih službi.

U zaključku Vlade preporučuje se i licima koja nisu na "spisku zabrana" da sve aktivnosti u vezi sa promocijom stranaka, kao i za izbornu kampanju ne obavljaju u radno vreme organizacije kojoj pripadaju.

Vlada bi u narednim danima trebalo da usvoji i preostalih devet zaključaka Radne grupe koju vodi Stefanović, a za čiju primenu je, kako se procenjuje, potrebno od nedelju dana do tri meseca. Predlozi se, između ostalog, odnose i na biračke spiskove, obuke za članove RIK, medije... U setu predloga mera su i izmene Zakona o javnim preduzećima i to u pogledu oštrijih sankcija za zloupotrebu imovine, imena i aktivnosti JP u političke svrhe.

- Biće zabranjena bilo kakva politička aktivnost u toku radnog vremena, kao i da se na bilo kom skupu, na kome se promovišu rezultati rada funkcionera ili institucija, govori pozitivno ili negativno o bilo kojoj političkoj temi koja se tiče izbora. Takođe, neće biti dozvoljeno osporavanje i promovisanje bilo koje političke liste ili stranke - pojasnio je Stefanović.

Bojan Klačar, izvršni diretor CeSida, kaže nam da bi javna preduzeća i javne uprave, kroz interne akte, trebalo da zaštite zaposlene od potencijalnih pritisaka političkih stranaka:

- Predloženo je i da sankcije za to budu mnogo oštrije, što bi u startu trebalo da bude demotivišuće za one koji pomisle da ovakve pritiske vrše.

VEĆI ANGAŽMAN TUŽILAŠTVA

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo i jedan od organizatora okruglog stola vlasti i opozicije o izborima Milan Antonijević najavio je, za "Novosti", aktivniju ulogu na izborima Republičkog javnog tužilaštva, ali i tužilaštava na lokalnom nivou, kao i Državnog veća tužilaca. On objašnjava da bi tužilaštvo trebalo da formira tim koji bi po hitnom postupku reagovao u vezi sa svim sumnjama na krivična i prekršajna dela tokom izbornog procesa.

Ovo su NAJMOĆNIJE FOTOGRAFIJE koje su ikada napravljene, a iza svake se krije POSEBNA PRIČA (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.