Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO priveo Aleksandra Karadžića

Sarajevo, Brisel -- Vojnici NATO-a jutros iz stana na Palama odveli Aleksandra Karadžića, sina Radovana Karadžića, zbog sumnje da pomaže skrivanje.

Štab NATO-a u Bosni i Hercegovini potvrdio je da je Aleksandar Karadžić priveden jutros na Palama i odveden na bezbednu lokaciju. U saopštenju se navodi da je privođenje prošlo bez incidenata, da je Aleksandar Karadžić osumnjičen da je pružao podršku optuženima za ratne zločine i da možda poseduje informaciju važnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za nalaženje ratnih zločinaca.

"Begunci i njihove pristalice su velika pretnju održivom miru u BiH i razvoju zemlje", navodi se u saopštenju NATO-a.

Komandant NATO-štaba u BiH, general Stiven Šuk, izjavio je da je Saša Karadžić osumnjičen za podršku optuženima za ratne zločine i možda poseduje informacije koje su važne za lociranje optuženih za ratne zločine i mrežu njihovih pomagača. "On će, nakon istrage koju sprovodimo, biti pušten kući", rekao je Šuk na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenosi Beta.

Šuk je rekao da hapšenje Saše Karadžića nije povezano sa 11. julom, danom kada će se u Potočarima obeležiti 10. godišnjica masakra u Srebrenici. Komandant NATO u BiH je rekao da prilikom hapšenja Saše Karadžića nije bilo incidenata, kao i da je NATO obavestio vlasti u BiH o ovoj akciji, pošto je Karadžić odveden sa Pala.

Porodica Aleksandra Karadžića osudila je njegovo privođenje i navela da se radi o otmici. Luka Karadžić rekao je Beti da je to bio "necivilizovn pritisak na porodicu". "Tvrdim da ni Saša, kao ni mi, ne znamo Radovanovo kretanje i gde se nalazi niti smo se videli ni čuli sa njim od 1998. godine", rekao je Luka Karadžić. Sestra Sonja rekla je da se protiv njenog brata ne vodi nikakav postupak niti je protiv njega podneta bilo kakva krivična prijava. "Ovo je praktično otmica", navela je Sonja Karadžić.

Solana: Svi optuženi moraju u Hag

Visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana, pružio je "punu podršku" jutrošnjem hapšenju Aleksandra Karadžića, ističući da je u pitanju osoba za koju se sumnja da podržava optužene za ratne zločine i koja je na spisku zabrane izdavanja viza za ulazak u EU.

Solana je naglasio da "svi optuženi od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju moraju izaći pred taj sud u Hagu, gde će im se pošteno suditi". Visoki predstavnik EU je podvukao da "u Bosni i Hercegovini, kao i na celom području Balkana ne može biti pomirenja bez pravde".

I dalje stoji slučaj "Mladić"

Za Ministarstvo odbrane u ovom trenuku važnije je utvrditi gde se nalazi Ratko Mladić sada, nego sprovoditi istragu o tome ko mu je iz vojske pružao utočište u vojnim objektima do 2002 godine. Ministar Davinić očekuje da će neke odgovore dobiti i lično od Mladića.

Izjava prvog čoveka vojnobezbednosne agencije Svetka Kovača da je haški optuženik general Ratko Mladić sve do 2002. godine boravio u Srbiji, a povremeno i u vojnim objektima, za ministra odbrane Prvoslava Davinića samo je mišljenje koje nema uporište ni u jednom zvaničnom dokumentu ili izveštaju.

Davinić kaže da u ovom trenutku sve službe rade na rešavanju slučaja "Mladić" jer su svi državni organi svesni da nam vreme ističe, a nakon toga biće vremena da se priča o odgovornosti vojske: "Ako je to tačno i ako to utvrdimo van svake sumnje, onda će svako postojati i odgovorajuća odgovornost onih koji su u to vreme odlučivali o tim stvarima. Sa stanovišta naših praktičnih potreba, mislim da je izuzetno važno da ovaj slučaj rešimo sad. Kada ga budemo rešili, drugim rečima kada nađemo generala Mladića i on se preda i bude otišao drugim sredstvima i na drugi način u Hag, onda možemo da rekonstruišemo istorijat njegovog skrivanja, gde se nalazio, ko mu je sve pomagao. Tako ćemo dobiti celovitiju sliku šta se sve dešavalo. U ovom trenutku špekulisati bez njegovog prisustva i bez mogućnosti da se i sa njim porazgovora jalov je posao."

Tadić, Mihajlović...

Davinićeve tvrdnje da nema izveštaja koji bi potvrdio reči prvog čoveka vojne službe bezbednosti demantuje izjava bivšeg ministra odbrane Borisa Tadića, data listu "Politika" pre dve godine. Kako danas piše taj list, Tadić je tada izjavio da je istraga koju je sproveo došla do podatka da su svi kontakti vojske i Mladića prestali 15. maja 2002. godine.

I nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović izjavio je da je 2002. godine Mladić bio u svojoj kući, ispred koje se uvek nalazilo nekoliko vojnih vozila i naoružani ljudi u vojnim uniformama, pa policija nije mogla da uhapsi Mladića bez krvoprolića.

Danas, kao i 2001. godine, svi državni funkcioneri ponavljaju da ne znaju gde se Mladić nalazi. Davinić odgovorno tvrdi da se ne krije u objektima vojske i da mu niko od aktivnih vojnih lica ne pomože. A što se tiče Davinićevih izjava da će, kad nađu Mladića, lakše saznati gde se skrivao svih ovih godina, podsećamo na primer drugog veoma traženog begunca, Milorada Ulemeka Legiju, za koga se ni danas pozdano ne zna gde se skrivao više od godinu dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.