Izvor: Piplmetar.rs, 18.Feb.2024, 20:31

NASA traži dobrovoljce za život u simulaciji Marsa na godinu dana

Ukoliko su ekstremni sportovi ili izazovi nešto što volite, a ujedno imate državljanstvo SAD, američka svemirska agencija NASA možda ima savršenu priliku za vas. Naime, NASA traži dobrovoljce za učestvovanje u drugoj godišnjoj simuliranoj misiji na Mars, pod nazivom CHAPEA 2. Tokom trajanja misije, četiri odabrana člana posade treba da borave u 3D štampanom staništu velikom skoro 158 kvadratnih metara koje ima sedište u Hjustonu.
NASA prihvate prijave za ovaj posao na sajtu CHAPEA >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << do 2. aprila ove godine, a dobrovoljci će biti plaćeni za ovaj posao, međutim, i dalje nije poznato koliko.
„Stanište“ pod nazivom Mars Dune Alpha u NASA Džonson centru za svemirska istraživanja dizajnirano je tako da simulira kako bi mogao da izgleda život budućih istraživača na crvenoj planeti na kojoj je okruženje surovo, a resursi ograničeni.
Trenutno postoji posada koja živi i radi u ovoj simulaciji Marsa, koja je deo prve CHAPEA misije. Ovi dobrovoljci do sada su prošli više od pola svojih zadataka koji ukupno treba da traju 378 dana. Kada je u pitanju druga misija, volonteri bi tamo trebalo da obavljaju zadatke među kojima su, između ostalog, održavanje staništa i uzgajanje useva.

Simulirani Mars takođe poseduje prostor sa peskom približne veličine od 110 kvadratnih metara, koji je namenjen simulaciji svemirskih šetnji. Međutim, osim državljanstva SAD kao uslova, tu je još i gomila drugih: morate da imate od 30 do 55 godina, tečno govorite engleski, ali i da posedujete jednu od master diploma u STEM oblasti, najmanje dve godine profesionalnog iskustva i minimalno hiljadu sati upravljanja vazduhoplovom ili dve godine rada na doktorskom STEM programu.
Određene vrste profesionalnog iskustva, međutim, mogu omogućiti i kandidatima bez master duplome da se kvalifikuju za ovu misjiu. CHAPEA 2 je druga od tri misije koje je NASA planirala za svoj program simulacije Marsa, koja zvanično počinje u proleće 2025. godine, dok je prva počela 25. juna 2023. godine.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

NASA traži dobrovoljce za život u simulaciji Marsa (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2024, 09:18

Ukoliko su ekstremni sportovi ili izazovi nešto što volite, a ujedno imate državljanstvo SAD, američka svemirska agencija NASA možda ima savršenu priliku za vas.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.