NAPRAVLJEN ZA NAJMODERNIJE RATOVANJE! Pogledajte ruski ponos - moćni Suhoj Su-25 u akciji (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 18:16

NAPRAVLJEN ZA NAJMODERNIJE RATOVANJE! Pogledajte ruski ponos - moćni Suhoj Su-25 u akciji (VIDEO)

25 zemalja sveta imaju baš ovaj avion u svom arsenalu.

Suhoj Su-25 (NATO klasifikacija Froogfoot) je dvomotorni avion, jednosed, namenjen za blisku podršku i protivoklopnu borbu. Projektovan je u Sovjetskom Savezu, nalazi se i danas u upotrebi u ratnim vazduhoplovstvima Rusije, članica Zajednice nezavisnih država i nekoliko drugih stranih zemalja.

Prvi prototip je poleteo 22. februara 1975. godine. Nakon završenih ispitivanja, avion se serijski proizvodio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 1978. godine, u Tbilisiju u sovjetskoj republici Gruziji. Ubrzo su razvijene i usvojene njegove varijante dvoseda Su-25UB, varijanta za vuču meta u letu u vazdušnom prostoru Su-25BM i izvozna varijanta Su-25K. Nekoliko primeraka aviona Su-25, nadograđeni su u standard Su-25SM, 2012. godine. Varijante Su-25T i Su-25TM su takođe poznate sa oznakom Su-39. Rezultat su nastavka razvoja, a ne proizvode se u značajnije većem broju primeraka

U Arsenalu ovog aviona su topovi, rakete vazduh-vazduh, vođene rakete vazduh-more, nevođene rakete vazduh-zemlja, kalibra 57 do 340 mm i klasične slobodno padajuće avio-bombe raznog kalibra i namene. Pored optičkog nišana avion je imao i laserski daljinomer i nišan i ostale uređaje koji su mu omogućavaju dejstvo preko celog dana i u lošim vremenskim uslovima.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.