NA DANAŠNJI DAN SE DOGODIO NAJKRAĆI RAT U ISTORIJI: Nećete verovati koliko je trajao, završen je pobedom moćne vojne sile! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Avg.2023, 22:53

NA DANAŠNJI DAN SE DOGODIO NAJKRAĆI RAT U ISTORIJI: Nećete verovati koliko je trajao, završen je pobedom moćne vojne sile! (VIDEO)

Najpre je poslat ultimatum, a onda su udarili svom silinom

Britansko-zanzibarski rat 1896. godine odigrao se 27. avgusta i trajao je 40 ili 43 minuta, u zavisnosti od izvora u koji više verujete. Smatra se najkraćim ratom u ljudskoj istoriji, a završio se pobedom Britanaca.

Sultan Zanzibara Hamad bin Tuhvani umro je 25. avgusta. Njegov nećak, Halid bin Bargaš, preuzeo je vlast, ali su ga Britanci smatrali previše nezavisnim. Više >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su voleli Hamuda bin Muhameda.

Nekoliko sati nakon smrti sultana, Halid je preuzeo vlast bez britanskog odobrenja, i uprkos britanskim upozorenjima, počeo je da raspoređuje svoje snage oko britanske palate.

Novi sultan je ubrzo obezbedio palatu sa oko 3.000 vojnika, nekoliko topova, a posedovao je i skromno naoružanu jahtu u luci.

Velika Britanija je već imala dva ratna broda usidrena u luci, a treći je pozvan u pomoć. Da bi zaštitio konzulat, britanski predstavnik Basil Cave poslao je trupe na ostrvo.

Komandant britanskog broda HMS "Sveti Đorđe" poslao je ultimatum Halidu tražeći od njega i njegovih trupa da napuste palatu i predaju se do 9:00 časova 27. avgusta ili podlegnu britanskoj vatrenoj moći. Halid je odbio, verujući da Britanci neće ispuniti njihovu pretnju.

U devet sati ujutru britanski brodovi su počeli da pucaju na palatu, koja je ubrzo izgorela. Sultanu lojalne trupe su za kratko vreme izgubile oko 500 vojnika, a 40 minuta kasnije samo je jedan britanski mornar teško ranjen.

Britanske snage zajedno sa lojalnim zanzibarskim trupama držale su glavni put na periferiji grada sve dok se Halid nije predao. U konfuziji je potražio utočište u nemačkom konzulatu.

Do istog popodneva, Hamud ibn Mohamed je imenovan za sultana Zanzibara. Nove vlasti su odmah pristale na sve britanske uslove, uključujući i zahteve u vezi sa ukidanjem ropstva.

Nemci su dozvolili Halidu da živi u egzilu na kopnu u Dar es Salamu, gde je ostao sve dok ga Britanci nisu uhapsili tokom Prvog svetskog rata. Halid je umro u Mombasi 1927.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.