Mužjak risa vraćen u prirodu u Nacionalnom parku Đerdap

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023, 19:35

Mužjak risa vraćen u prirodu u Nacionalnom parku Đerdap

Mužjak risa star između pet i sedam godina, koga je polovinom novembra prošle godine na Đerdapskoj magistrali povredio automobil, danas je, posle lečenj vraćen u prirodu na područje Nacionalnog parka Đerdap.

Jesenas, posle nesrećnog slučaja na Đerdapskoj magistrali, kada je automobil povredio risa, brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi Nacionalnog parka Đerdap u zajedničkoj akciji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, povređeni ris, transportovan je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Zoološki vrt u Boru, gde mu je dva i po meseca pružana odgovarajuća veterinarska pomoć.

Posle uspešno završenog oporavka, ris je bio spreman za povratak u prirodu.

Ovaj naš pegavi lepotan je započeo svoj drugi život, a mi koji se bavimo zaštitom životne sredine i biodiverzitetom u Srbiji smo uklopili još jednu kockicu u taj mozaik, koji se zove prirosa Srbije, izjavio je Vladan Bjedov iz republičkog Zavod za zaštitu prirode.

Prema njegovim rečima, samo ova jedinka predstavlja dva odsto populacije risa na teritoriji Srbije. Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov kazala je da je to dobro.

Prilikom puštanja risa imali smo negde i čast da vidimo neke od kolega koji su bili prilično emotivni, pustili suzu, što je dokaz da ljudi prepoznaju koliko su ovakve aktivnosti i ovakve konkretne akcije u zaštiti prirode važne, dodala je Pavkov.

Ova divlja životinja je markirana I na osnovu dozvole Ministarstva zaštite životne sredine, nosiće GPS ogrlicu, kojom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana.

"Napravili smo jedan ozbiljan posao, spasili smo jednu vrednu jedinku, vratili smo je nazad u stanište. To je adutni mužjak. Februar je i svi znamo šta mačke rade u februaru. Nadamo se da će naći sebi partnerku i da će nam ostaviti potomstvo i time, ne samo što smo ga vratili nego omogućavamo oporavak ove kod nas ugrožene vrste krupnih sisara, rekao je profesor Biološkog fakulteta u Beogradu Duško Ćirković.

Rista kako je ime ovoj retkoj životinji, pušten je na planini Šomrda, na nadmorskoj visini od 803 metra u ataru sela Boljetin, tridesetak kilometara od Donjeg Milanovca.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji, područje Nacionalnog parka Đerdap nastanjuje između 10 I 12 jedinki, a u našoj zemlji inače ukupno ima između 40 i 60 riseva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.