Oporavljeni ris vraćen u Nacionalni park Đerdap

Izvor: Beta, 03.Feb.2023, 20:28

Oporavljeni ris vraćen u Nacionalni park Đerdap

Mužjak risa koji je polovinom novembra prošle godine povređen kada ga je udario automobil na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, vraćen je u svoje prirodno stanište pošto se oporavio, saopšteno je danas iz Ministarstva zaštite životne sredine.Profesor Biološkog fakulteta Duško Ćirović rekao je da će taj mužjak biti prvi markirani ris čije će kretanje moći da prate, prenelo je ministarstvo u saopštenju.Ćirović je naglasio da je ris ugrožena vrsta i da je ekspertska procena da ih u Srbiji ima između 40 i 60.Risa, starog između pet i sedam godina, u novembru 2022. godine povredio je automobil na Đerdapskoj magistrali, nakon čega je bio zbrinut u ZOO vrtu u Boru gde mu je pružena veterinarska pomoć.Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji, a područje Nacionalnog parka Đerdap nastanjuje između 10 i 12 jedinki, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Oporavljeni ris vraćen u Nacionalni park Đerdap

Izvor: Radio 021, 03.Feb.2023

Mužjak risa koji je polovinom novembra prošle godine povređen kada ga je udario automobil na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, vraćen je u svoje prirodno stanište pošto se oporavio.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.