Morsiju produžen pritvor, optužen za saučesništvo u ubistvu demonstranata

Izvor: Blic, 19.Avg.2013, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morsiju produžen pritvor, optužen za saučesništvo u ubistvu demonstranata

Svrgnuti egipatski predsednik Mohamed Morsi optužen je danas za saučesništvo u ubijanju i mučenju demonstranata i produžen mu je pritvor za 15 dana, počev od naredne sedmice, saopštili su izvori iz pravosuđa.

Morsi je već optužen za zločine vezane za njegovo bekstvo iz zatvora 2011. godine, a nove optužbe, koje se odnose na proteste ispred predsedničke palate početkom decembra 2012, znače da će mu boravak u pritvoru biti produžen za još dve nedelje, naveli su ti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvori, preneo je AFP.

U decembru prošle godine, hiljade demonstranata okupili su se ispred palate u Kairu kako bi protestovali zbog predsedničkog dekreta kojim su proširena Morsijeva ovlašćenja, kao i zbog ustava koji su predložili islamisti.

Demonstracije su prerasle u sukobe između Morsijevih pristalica i protivnika, u kojima je ubijeno pet ljudi.

Egipatski sud je prošlog meseca naredio da Morsi bude zadržan u pritvoru tokom istrage u vezi s njegovom navodnom povezanošću s palestinskim ekstremistima tokom bekstva iz zatvora i napada na policiju početkom 2011. godine, u vreme pobune protiv tadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka.

Sud je 23. juna saopštio da su palestinski islamiski pokret Hamas i libanski Hezbolah bili umešani u bekstvo Morsija i još 33 istaknuta člana Muslimanske braće iz zatvora Vadi Natrun, severnozapadno od Kaira.

Egipatske pravosudne vlasti su, u odvojenom procesu, u četvrtak produžile pritvor Morsiju za 30 dana.

Morsi, koga je egipatska vojska svrgnula 3. jula, nalazi se u pritvoru na nepoznatoj lokaciji.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Morsi optužen za saučesništvo u ubistvima demonstranata

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Avg.2013

Svrgnuti egipatski predsednik Muhamed Morsi optužen je danas za saučesništvo u ubijanju i mučenju demonstranata i produžen mu je pritvor za 15 dana, počev od naredne sedmice, saopštili su izvori iz pravosuđa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.