Da li je ovo prvi mobilni telefon na svetu?

Izvor: B92, 01.Apr.2013, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je ovo prvi mobilni telefon na svetu?

Snimak iz daleke 1938. koji naizgled prikazuje ženu koja razgovara mobilnim telefonom dugo je predstavljao pravu misteriju. Ipak, konačno je otkriveno o čemu je reč.

Crno beli snimak koji prikazuje devojku sa “mobilnim telefonom” napravljen je u jednoj američkoj fabrici.

Teoretičari zavere tvrdili su da je ovaj klip dokaz putovanja kroz vreme, budući da se na tako starom snimku vidi moderna tehnologija.

Međutim, jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << YouTube korisnik tvrdi da je devojka sa snimka njegova prababa i da zaista koristi mobilni telefon, ali predratni prototip napravljen u Leominsteru u Masačusetsu.

“Planetcheck”, kako glasi njegov nik na YouTube kaže: “Devojka koju vidite je moja prababa Gertruda Džouns. Tada je imala 17. godina. Pitao sam je za ovaj video i seća ga se vrlo jasno. Ona kaže da je u fabrici u Duponu bio sektor za telekomunikacije koji je eksperimentisao sa bežičnim telefonima.

Gertrudi i još pet žena dati su ti telefoni na jednonedeljno testiranje. Ona razgovara sa jednim od naučnika držeći još jedan bežični telefon isključen u drugoj ruci.

Zanimljivo je da ovaj video nije prvi povod za diskusije među teoretičarima zavere na sličnu temu.

Naime, 2010. primećeno je da na jednom insertu iz filma Čarlija Čaplina iz 1928. jedna prolaznica razgovara mobičnim telefonom.

Takođe, zagovornici putovanja kroz vreme kao argument navode to što su arheolozi u Kini iskopali malo parče metala iz drevne grobnice koji podseća na moderne švajcarske satove, sa vremenom zaustavljenim na 10.06 h.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li je ovo prvi mobilni? Snimak iz 1938. pokazuje ženu kako priča preko bežičnog uređaja

Izvor: Blic, 01.Apr.2013

Misterija kako to da je jedna žena mogla da koristi moderni mobilni telefon davne 1938. je konačno rešena. ..Crno-beli snimak devojke koja ćaska sa nekim preko bežične slušalice – nastao tridesetih godina u jednoj fabrici u SAD – privukao je veliku pažnju na netu...Pristalice teorija zavere...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.