Mišljenje  poverenika o povučenom Nacrtu zakona o MUP (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021, 13:29

Mišljenje poverenika o povučenom Nacrtu zakona o MUP (AUDIO)

Zašto je povučen nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima? Kako regulisati oblast a da ne ugrožava pojedina prava građana i da i da bude u skladu sa evropskom praksom?

Institucija poverenika od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti učestvovala je u raspravi povodom Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima.

Možda najviše bure u javnosti podigle su odredbe o masovnom biometrijskom nadzoru.

Iz SHARE fondacije saopštili su da ukoliko bi to bilo usvojeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbija bi bila prva zemlja u Evropi koja sprovodi stalni, neselektivni nadzor građana u javnom prostoru.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kaže da takav način prikupljanja podataka postoji npr. u Velikoj Britaniji ali pre usvajanja treba da se izvrše određene radnje u pravcu operacionalizacije ideje koja je tek pravno polazište.

"Treba da se izvrši procena utisaka planirane obrade podataka građana na zaštiti njihovih podataka. Ona bi morala da bude urađena veoma kvalitetno, i da se otklone eventualne sumnje da će biti mogućnosti da u njihov posed dođe neovlašćeno lice ili da lični podaci budu zloupotrebljeni i da građani na taj način budu umireni" rekao je Marinović.

Javnost treba informisati o tome na koji način će se to sve sprovesti.

Proces pisanja Nacrta zakona trebalo je da bude transparetniji a Institucija poverenika od javnog značaja nije ni bila konsultovana tokom izrade, dodaje sagovornik.

"Bolje je u fazi pripreme zakona sagledati dobre i loše strane i opredeliti se za prava rešenja nego posle da imamo neprimenljive zakone u pravosuđu i organizovali široku pa makar i dugotrajniju javnu raspravu koja bi dovela do boljih rezultata" zaključio je poverenik Marinović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.