Misli odmara uz tkanje i ručni rad

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2015, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misli odmara uz tkanje i ručni rad

TREBINJE - Sena Đurica, članica trebinjskog Udruženja žena "Vasila", osvojila je prvu nagradu za izradu "kanice", pojasa koji se nosio u ženskoj narodnoj nošnji hercegovačkog kraja, na izložbi "Sto žena, sto minijatura", u organizaciji Etno-mreže iz Beograda.

Ova vrijedna žena i Udruženje "Vasila", koje se bavi očuvanjem i izradom etno-predmeta i kućne radinosti, prepoznatljivi su po izradi etno-predmeta, mahom odjevnih, već desetak godina.

U ovom udruženju članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pletu, vezu, tkaju, izrađuju opanke, kape i različite ukrasne predmete etno-stila, pronalazeći motive na starim ćurdijama, pregačama i ćilimima te ih otimaju od zaborava.

"Imala sam sreću i kod ove 'kanice', jer sam originalnu, koja je stara više od 100 godina, dobila od jedne Trebinjke i na osnovu nje izradila svoju, koristeći tanki konac kako bih dobila jedinstvenost i napravila 'kanicu' identičnu originalnoj", kaže Đurica. Iako ona sama nije očekivala prvu nagradu, s obzirom na to da je u konkurenciji bilo više od 300 radova, a Srbija je prepoznatljiva po tkanju i vezenju, svi oni koji poznaju Đuricu nisu se iznenadili što je i u Beogradu bila najbolja.

Njene rukotvorine su stizale i do brojnih evropskih zemalja pa i na druge kontinente.

Đurica tvrdi da je to zasluga svih žena u Udruženju, naročito onih nekoliko koje su, okupljene prije devet godina, istrajale sve ove godine, sakupljajući etno-rukotvorine i praveći nove.

"Ljetos je jedna Italijanka vidjela ćurdiju koju smo tek sašili i počeli je ukrašavati, ali ju je ona odmah obukla i toliko joj se svidjela da je nije željela skinuti, već je odmah tražila da je plati", prisjeća se Đurica.

Kaže da, u stvari, rukotvorine iz njihovog udruženja najviše i kupuju stranci, a dobar dio kupuje i naša dijaspora.

Dodaje da se u posljednje vrijeme sve više mladenaca iz Hercegovine vjenčava u narodnoj nošnji ovih krajeva koju im izrađuju u "Vasili", gdje neki parovi uzimaju samo etno-fragmente, a neki naručuju cjelokupnu narodnu nošnju.

Iako se od ovoga posla ne može živjeti, Đurica kaže da ga radi s ljubavlju i da joj misli jedino odmara tkanje i ručni rad.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.