Ministri spoljnih poslova Srbije i Kipa: Nezavisnost Kosova nezakonita

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Maj.2018, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kipa: Nezavisnost Kosova nezakonita

Ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis izjavio je danas u Beogradu da je proglašenje nezavisnosti Kosova za njegovu zemlju nezakonito sve dok nema kompromisnog rešenja.

Hristodulidis koji pti predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa u zvanilnoj poseti Srbiji, rekao je na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem da "čestita Srbiji" zbog "značajnog napretka" u evrointegraciji i da Kipar želi da je u tome podrži i pomogne. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

"Potvrdili smo izuzetne prijateljske bilateralne odnose, tradicionalno prijateljstvo između naša dva naroda, kao i naš zajednički pristup različitim pitanjima", kazao je kiparski ministar.

Hristodulidis je rekao da je Dačića obavestio o stanju procesa rešavanja problema nasilne podele Kipra i zahvalio Srbiji za podršku njegovoj zemlji na bilateralnom i multilateralnom planu.

Šef kiparske diplomatije je naveo da njegova zemlja s velikom pažnjom prati stanje na Balkanu i da smatra da Srbija ima presudnu ulogu za mir i stabilnost.

Dačič je rekao da je veoma čvrst stav Kipra koji ne priznaje nezavisnost Kosova i da je Srbija zahvalna "braći" s Kipra zbog toga što su u svim međunarodnim organizacijama dosledno glasali protiv prijema Kosova.

"Pozicija Kipra je veoma čvrsta. Ona nikada nije bila dovođena u pitanje i ja sam veoma zahvalan našoj braći na tome što su se u svim međunarodnim organizacijama dosledno pridržavali tog principa i glasali protiv prijema Kosova", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ocenio da se tu ne radi o pojedinačnom pitanju, već o principu da se ne može dozvoliti da bilo koji jednostrani akt naruši teritorijalni integritet zemlje-članice UN.

"U tom smislu su za nas odnosi sa Kiprom prioritetni", kazao je on.

Dačić je rekao da su odnosi Srbije i Kipra zasnovani na čvrstom prijateljstvu, na istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda i države, i da "počivaju na uzajamnoj podršci i razumevanju u zaštiti nacionalnih interesa".

Ministar Dačić je rekao da je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića "dobio zaduženje" da pripremi zajedničku sednicu dve vlade ove godine na Kipru, a rekao je i da će biti "operativnih konsultacija" s Kiprom o aktuelnim temama.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić, Hristodulidis: Prijateljski odnosi Srbije i Kipra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2018

Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova za Kipar je nezakonito bez postizanja obostrano prihvatljivog, kompromisnog rešenja, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikos Hristodulidis, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je Kipru što su u svim međunarodnim organizacijama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.