Ministri o saradnji u regionu

Izvor: RTS, 31.Jan.2012, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri o saradnji u regionu

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi biće održan u Beogradu. Ministar Vuk Jeremić rekao da će predložiti da zemlje regiona ove godine zajednički obeleže 100. godišnjicu Balkanskih ratova pod sloganom "Od balkanskog rata do balkanskog mira".

U Beogradu se danas održava neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJE). Skup će otvoriti šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ministar Jeremić je pre početka sastanka rekao da će predložiti da zemlje regiona ove godine zajednički obeleže 100. godišnjicu Balkanskih ratova pod sloganom "Od balkanskog rata do balkanskog mira", jer bi to bila još jedna prilika za njihovo približavanje.

Kako je rekao novinarima, ta godišnjica, kroz zajedničko angažovanje zemalja regiona, "može da bude još jedna prilika za približavanje, zajedništvo, za gledanje u zajedničku budućnost, bez obzira na to što je region, ali i ceo kontinent, suočen sa objektivno velikim problemima".

"Danas se srećemo u Beogradu u trenutku koji je izuzetno težak u ekonomskom smislu za ceo svet i Evropu. Taj ekonomski trenutak sa sobom nosi političke posledice, a jedna od njih je smanjenje entuzijazma za proširenje, ili bar ubrzano proširenje EU na Balkan", konstatovao je srpski ministar.

U takvim okolnostima regionalna saradnja igra još veću ulogu i ima veći značaj nego što je to bio slučaj u prošlosti, rekao je Jeremić.

"U vremenu koje je pred nama bićemo sve više okrenuti jedni drugima i postojaće sve veća protreba za bliskim angažovanjem u okviru susedstva", zaključio je Jeremić.

Govoreći o važnosti današnjeg skupa, Jeremić je podsetio da je Srbija prošle godine predsedavala praktično svim regionalnim organizacijama koje su aktuelne na ovom području Evrope.

U ovoj godini, Srbija je preuzela i predsedavanje Organizacijom crnomorske inicijative, a u ovoj godini će biti doneta i formalno odluka o predsedavanja OEBS-om za 2015, dodao je šef srpske diplomatije. On je najavio da će tokom ove godine u Beogradu biti održan i Samit PSJE.

PSJE pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

PSJE ima 12 punopravnih članica. To su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grcka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Srbija, koja predsedava Procesom do juna ove godine, u punom kapacitetu se uključila u aktivnosti PSJE na samitu u Skoplju, oktobra 2000. godine.

Uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova ministar Jeremić je imao više bilateralnih razgovora. Tokom prepodneva je razgovarao sa izvršnim direktorom službe EU za spoljne poslove Miroslavom Lajčakom, ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, kao i sa šefom grčke diplomatije Stavrosom Dimasom.

Jeremić će se, kako je najavljeno, sastati i sa generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju Hidom Biščevićem i šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.