Читај ми!

Ministri o regionalnoj saradnji

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi počeo u Beogradu. Ministar Vuk Jeremić predložio da zemlje regiona ove godine zajednički obeleže 100. godišnjicu Balkanskih ratova pod sloganom "Od balkanskog rata do balkanskog mira".

U Beogradu je počeo neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJE). Skup je otvorio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je zemlje regiona Jugoistočne Evrope na produbljivanje saradnje posle veka konfrontacija i ratova i u tom kontekstu predložio zajedničko obeležavanje stote godišnjice Balkanskih ratova pod motom "Od balkanskog rata do balkanskog mira".

"Ova fraza zaista objedinjuje ono čemu težimo - neraskidivi šablon trajne saradnje među narodima koji pripadaju prostoru PSJE", rekao je Jeremić otvarajući neformalni sastanak šefova diplomatija Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Jeremić je istakao da je ključno pitanje da li zemlje jugoistočne Evrope imaju volje za takav poduhvat nakon veka koji je karakterisala politička konfrontacija i stalni ratovi.

Ubuduće ćemo morati da radimo zajedno na pronalaženju rešenja za otvorena pitanja na način koji bi bio prihvatljiv za sve koji žive u našim zemljama, naglasio je Jeremić.

"Za više država jugoistočne Evrope političke posledice ekonomske krize predstavljaće dodatne izazove imajući u vidu činenjicu da je u mnogim delovima EU splasnuo entuzijazam za proširenje", rekao je Jeremić, naglasivši da to neće omesti stratešku opredeljenost Srbije da nađe čvrsto uporište u Evropi ni zaustaviti reforme.

Ministarka inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je da se sva otvorena pitanja u regionu moraju rešavati bilateralno, bez spoljnih incijativa i pritisaka.

PSJE je, prema njenim rečima, iniciran od država regiona i kao takav predstavlja autentični glas jugoistočne Evrope, okupljajući ih oko mnogih zajedničkih interesa, ali sa jednim ciljem - mira i stabilnosti u regionu.

"Uprkos tome što su se okolnosti proteklih godina menjale, ovaj cilj ostaje naš prioritet, kao što je uvek i bio, a jedini način za njegovo ispunjenje su evropske integracije. EU je za naš region projekat stabilizacije i državotvornosti", poručila je Pusićeva.

PSJE pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

PSJE ima 12 punopravnih članica. To su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grcka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Srbija, koja Procesu predsedava do juna ove godine, u punom kapacitetu se uključila u aktivnosti PSJE na samitu u Skoplju, oktobra 2000. godine.

Podrška evropskim integracijama 

Uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova, ministar Jeremić je imao više bilateralnih razgovora. Tokom prepodneva razgovarao sa izvršnim direktorom službe EU za spoljne poslove Miroslavom Lajčakom, ministrima spoljnih poslova Turske i Grčke, Ahmetom Davutogluom i Stavrosom Dimasom, a kasnije je razgovarao i sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

Ministri spoljnih poslova Grčke, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske su na izlaganjima tokom sastanka podržali dodelu statusa kandidata Srbiji na sledećem samitu EU u martu, oceniviši da bi to bilo od velike koristi za čitav region.

Šef grčke diplomatije Stavros Dimas je na sastanku izjavio da zvanična Atina smatra da bi bilo fer ako bi Savet EU Srbiji dao status kandidata u martu. On je ukazao da je Srbija tokom predsedavanja regionalnim inicijativama aktivno radila na promociji regionalne saradnje i pomirenja.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen je rekao da je uspešna regionalna saradnja i napredak načinjen u toj oblasti imao ključan uticaj da Crna Gora dobije zeleno svetlo EU za otpočinjanje pregovora o članstvu. On poručio i da je dobro to što Srbija promoviše dijalog u regionu.

Šef makedonske diplomatije Nikola Popovski istakao je da njegova zemlja pridaje veliku važnost svakom koraku suseda na evropskom putu, i da je u tom smislu i za nju veoma bitno da Srbija dobije status kandidata, kao i to što su Crnoj Gori odobreni pregovori o članstvu.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu smatra da region u okolnostima ekonomske krize treba da ojača međusobnu saradnju i razvije sopstvene mehanizme za prevazilaženje problema, zato što će to olakšati put ka EU.

Izvršni direktor službe EU za spoljne poslove Miroslav Lajčak istakao da uspesi na polju regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi mogu da ubrzaju proces integracije u EU i da se iz Brisela pažljivo prati taj proces. On je dodao i da ostaju izazovi u vidu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, pravosuđu i medijskim slobodama.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Hido Biščević je rekao da zemlje regiona pod hitno moraju da rešavaju otvorena pitanja i da izbegnu odlaganja najvažnijeg cilja regiona da postanu deo EU i evroatlanstke zajedince.

Ambasador Slovenije u Srbiji Franc But je pročitao govor bivšeg šefa slovenačke diplomatije Samuela Žbogara koji je poručio da je među prioritetima Slovenije integracija Balkana u EU, ali i da otvorena pitanja predstavljaju prepreku razvoju dobrosusedskih odnosa i efikasnoj regionalnoj saradnji.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rumunije Bogdan Auresku poručio je da će njegova zemlja nastaviti da podržava nastavak širenja EU, kao i dodelu statusa kandidata Srbiji.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH Branimir Mandić je istakao da je regionalna saradnja zajednički imenitelj svih aktivnosti u regionu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Selim Belortaja rekao je da njegova zemlja snažno veruje u integraciju celog regiona u EU.

Zamenik šefa bugarske diplomatije Konstantin Dimitrov rekao je da je saradnja u svim oblastima važna za region, jer samo uz jačanje svojih kapaciteta jugoistočna Evropa može postati kompetitivna na putu u EU.

Ambasador Moldavije u Srbiji Jurie Renita je istakao da je za njegovu zemlju regionalna saradnja jedan od glavnih ciljeva koji omogućavaju dostizanje zajednickcog prioriteta cele jugoistočne Evrope, a to je stabilizacija i prosperitet ka punoj integraciju u EU.

Koordinator OEBS za ekonomska i ekološka pitanja Goran Svilanović je rekao da ta organizacija smatra da je napredak koji je region postigao poslednjih godina ohrabrujući iako izazovi i dalje ostaju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво