Milanovićev kabinet tvrdi: Plenković bi uveo zemlju i vojsku u rat

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 18:24

Milanovićev kabinet tvrdi: Plenković bi uveo zemlju i vojsku u rat

Kabinet hrvatskog predsednika Zorana Milanovića optužio je danas Andreja Plenkovića da je "premijer opasnih namera".

Oni su naveli da bi Plenković da može odveo zemlju i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini, uz zahtev da šef izvršne vlasti odgovori na neka pitanja, među kojima je i zašto forsira vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

“Izjava predsednika Vlade Andreja Plenkovića nakon što se vratio sa samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu potvrdila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je definitivno da je Andrej Plenković premijer opasnih namera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini. Iz njegovih reči jasno proizlazi da 'Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu' samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može da računa na podršku Hrvatskog sabora i Predsednika Republike za takvu ludost", navodi se u saopštenju Milanovićevog kabineta.

Plenković je ranije danas izjavio da Hrvatska na samitu u Parizu nije nudila slanje vojnika u Ukrajinu jer su im nedostajala četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri učešće Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, pa, kako je naveo, “budući da nismo uspeli ni tu simboliku, onda nismo ni nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu”.

U saopštenju s Pantovčaka se konstatuje da Plenković do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor sprečio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini, te da mu posebno smeta što sada ne može Hrvatsku da odvede u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno da ponudi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

"Da nema Hrvatskog sabora i Predsednika Republike, jasno je, Plenković bi Hrvatsku direktno uključio u rat u Ukrajini", poručuju iz Milanovićevog kabineta. Ukazuju da zbog bezbednosti i interesa Hrvatske i njenih građana, Andrej Plenković stoga mora dati jasne odgovore na neka pitanja. "O čemu se tačno razgovaralo u Parizu i šta je Plenković tamo obećao u ime Hrvatske (kao što je lani obećao obuku ukrajinskih vojnika bez konsultacija s Predsednikom Republike)? U čije ime i za čiji interes Plenković sebi uzima pravo da učestvuje u raspravama o učešću hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini? Forsira li Plenković uvođenje obvezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu?", pitanja su na koja se traži odgovor Plenkovića.

Ponovili su da je Milanovićev stav čvrst i jasan da dok je predsednik države i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske ni jedan hrvatski vojnik neće ići da ratuje u Ukrajinu.

"Jedino rešenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će sprečiti nove žrtve i spasiti hiljade života. Predsednik Republike to govori od početka rata i to će biti njegova politika i ubuduće. Iako je Andrej Plenković zbog lične promocije očito spreman da učestvuje u kreiranju alibija za neuspehe dosadašnje briselske strategije zaustavljanja rata u Ukrajini, Predsednik Republike garantuje da Hrvatska i njeni vojnici u tome neće učestvovati", poruka je iz Kabineta Milanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.