Mijatović: Jača zaštita demokratskih vrednosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2015, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mijatović: Jača zaštita demokratskih vrednosti

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je jučerašnji napad na učesnike skupa o slobodi govora u kafeu u Kopenhagenu i naglasila neophodnost jačanja napora na zaštiti osnovnih demokratskih vrednosti.

"Užasnuta sam da vidim novi napad na slobodu govora kada svet još žali žrtve ''Šarli ebdoa''", rekla je Mijatović i dodala da je napad u Kopenhagenu "još jedan bolan podsetnik neophodnosti da verski i politički lideri pojačaju napore na zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << naših ključnih demokratskih vrednosti", preneo je AFP.

Mijatović je kazala da je više nego ikad neophodno "ohrabriti pluralističko okruženje za govor i medije", kao i da "čitavo društvo mora biti uključeno u široku diskusiju o toleranciji i slobodi govora".

"Moramo da prihvatimo da budemo šokirani, uznemireni ili čak uvređeni onim što je rečeno, nacrtano ili napisano bez obzira koliko provokativno ili kritički", istakla je Mijatović.

Prema njenim rečima, direktni pozivi na nasilje zahtevaju punu primenu zakona, ali postoje mnoga oruđa u borbi protiv blažih oblika netolerantnog govora.

"Možemo da polemišemo sa njima, da im se podsmevamo, da ih ignorišemo, ili da izabremo da ih tolerišemo, ali nasilje i ubijanje onih koji drugačije misle je neprihvatljivo", zaključila je Mijatović.

U jučerašnjim napadima na jedan kafe i sinagogu u Kopenhagenu ubijene su dve osobe, a ranjeno pet policajaca. Odgovoran za oba napada, prema navodima policije, ubijen je rano jutros posle opsežne policijske potere.

U kafeu koji je bio meta prvog napada, u toku je bila debata o slobodi govora, na kojoj se nalazio švedski karikaturista Lars Vilks, kome je prećeno smrću zbog satiričnih karikatura proroka Muhameda.

Policija veruje da je upravo Vilks, kao glavni govornik, bio meta.

Događaju u kafeu prisustvovao je francuski ambasador Fransoa Zimerej, koji je pohvalio podršku Danske slobodi govora nakon napada u Parizu.

Danska premijerka Hele Torning-Šmit opisala je prvi napad, koji ima dosta sličnosti sa napadom na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" u januaru u Parizu, u kome je ubijeno 12 ljudi, kao "politički motivisan i stoga teroristički napad".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mijatović: Užasan napad u Danskoj

Izvor: B92, 15.Feb.2015

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je jučerašnji napad na učesnike skupa o slobodi govora u kafeu u Kopenhagenu...Ona je naglasila neophodnost jačanja napora na zaštiti osnovnih demokratskih vrednosti..."Užasnuta sam da vidim novi napad na slobodu govora kada svet još...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.