Međunarodni naučni skup u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni naučni skup u Kosovskoj Mitrovici

Prvi veliki naučni skup pod nazivom "Kosovo i Metohija u civilizacijskim tokovima" počeo u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Skup okupio oko 300 akademika, profesora i naučnih radnika iz 17 zemalja.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici počeo je međunarodni naučni skup "Kosovo i Metohija u civilizacijskim tokovima".

To je prvi veliki naučni skup koji je organizovao Filozofski fakultet Prištinskog univerziteta, koji je okupio oko 300 akademika, profesora i naučnih radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz 17 zemalja.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je na skupu da Rusija čvrsto podržava stav Srbije po pitanju Kosova i Metohije i da ne podržava učešće Srba na predstojećim lokalnim izborima raspisanim za 15. novembar.

"Ovi izbori se sprovode u takozvanom nezavisnom Kosovu i na osnovu takozvanog Ustava Kosova. Za Rusiju ne postoji nezavisno Kosovo, kao ni Ustav nezavisnog Kosova. Pozivam Srbe da poštuju Ustav Republike Srbije", rekao je Konuzin.

Konuzin je rekao da Rusija nije zvanično reagovala na potpisivanje sporazuma o saradnji između MUP-a Srbije i Euleksa ali da "ima poverenja u Vladu Srbije i veruju da Vlada Srbije štiti interese srpskog stanovništva na Kosovu".

"Smatram da bilo koji sporazumi koji se potpisuju treba da budu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i Srbija i različita međunarodna prisustva ovde moraju poštovati ovu rezoluciju, naglasio je Konuzin.

Cilj skupa je da sa naučnog multidisciplinoranog aspekta pokaže da je Kosmet deo evropskih i civilizacijskih vrednosti, ali i neotuđivi deo države Srbije.

Učesnici skupa u subotu će obići Pećku patrijaršiju i manastire Visoki Dečani i Gračanicu, a obići će i srpske svetinje koje su u poslednjih deset godina uništavane na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.