Medijski zakoni stupaju na snagu

Izvor: Beta, 12.Avg.2014, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijski zakoni stupaju na snagu

BEOGRAD, 12. avgusta 2014. (Beta) - Novi medijski zakoni, koje je Skupština Srbije usvojila 2. avgusta, stupiće u sredu na snagu.

U sredu će na snagu stupiti zakoni o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Ti zakoni su rezultat Medijske strategije usvojene septembra 2011. godine.

Novim medijskim zakonima predvidjeno je povlačenje države iz vlasništva u medijima do 1. jula 2015, projektno finansiranje, ukidanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << televizijske pretplate i od 2016. uvodjenje takse koja neće prelaziti iznos od 500 dinara.

Prema najnovijim podacima, 81 medij treba da se privatizuje, što je od šest do sedam odsto svih registrovanih medija kojih u Srbiji ima 1.320.

Svi mediji u javnom vlasništvu bi morali da se privatizuju do 1. jula 2015. godine.

Ako ne pronadju novog vlasnika, kapital se privatizuje prenosom kapitala na zaposlene bez naknade. Registar medija vodiće Agencija za privredne registre.

Postojaće dva javna servisa - Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, koji će ove i naredne godine biti finansirani iz državnog budžeta, a od 2016. se uvodi taksa kao model finansiranja.

Javni servis bi trebalo da bude nezavisan i samostalni pravni subjekt koji omogućava ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja, a definisano je da programski sadržaj mora da bude takav da doprinosi "blagovremenom, nepristrasnom i profesionalnom informisanju gradjana, uz puno poštovanje ljudskih sloboda i prava".

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.