Stupaju na snagu izmene Zakon o stečaju

Izvor: Beta, 12.Avg.2014, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupaju na snagu izmene Zakon o stečaju

BEOGRAD, 12. avgusta 2014. (Beta) - Izmene i dopuna Zakona o stečaju, kojim se predvidja povećanje transparentnosti postupka, sprečavanje zloupotreba i povećanje prava poverilaca, u sredu stupaju na snagu.

Novi zakon trebalo bi da umanji troškove stečaja i skrati vreme trajanja stečaja, iako ni tim zakonom krajnji rok za završetak stečaja nije oročen, jer zavisi od perioda naplate i tržišnih uslova.

Ključne novine u zakonu su to što povezana lica ne mogu više >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << da budu članovi odbora poverilaca koji donosi važne odluke o toku stečajnog postupka, načinu prodaje imovine, daje saglasnost stečajnom upravniku i zapravo rukovodi stečajnim postupkom.

Izmena Zakona o stečaju uvedena je i obaveza objavljivanja tromesečnih izveštaja o toku stečajnog postupka kako bi se povećala transparentnost.

Uvedena je i obaveza odbora poverilaca da predlože stečajnog upravnika ili da se saglasi s imenovanim stečajnim upravnikom, čime se istovremeno onemogućava direktan izbor stečajnog upravnika od strane sudije.

Reorganizacija privrednih društava se ubrzava i umesto, kao do sada kada su postupci za usvajanje planova reorganizacije često trajali unedogled, usvojenim izmenama je odredjeno da se plan reorganizacije podnosi u roku od 90 dana, a primedbe na njega u narednih 15 dana.

Zakon donosi i ukidanje obaveza dobijanja saglasnosti Komisije za zaštitu konkurencije prilikom podnošenja plana reorganizacije.

Nizom odredbi smanjeni su i troškovi stečajnog postupka.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medijski zakoni stupaju na snagu

Izvor: Beta, 12.Avg.2014

BEOGRAD, 12. avgusta 2014. (Beta) - Novi medijski zakoni, koje je Skupština Srbije usvojila 2. avgusta, stupiće u sredu na snagu...U sredu će na snagu stupiti zakoni o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima...Ti zakoni su rezultat Medijske strategije...

Nastavak na Beta...

Sutra stupaju na snagu izmene Zakon o stečaju

Izvor: Blic, 12.Avg.2014

Izmene i dopuna Zakona o stečaju, kojim se predviđa povećanje transparentnosti postupka, sprečavanje zloupotreba i povećanje prava poverilaca, sutra stupaju na snagu. Manji troškovi i kraće vreme za stečaj..Novi zakon trebalo bi da umanji troškove stečaja i skrati vreme trajana stečaja, iako...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.