Marko sa Kosova: Izgubio celu porodicu, neće iz svog sela

Izvor: Vesti-online.com, 16.Apr.2014, 06:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko sa Kosova: Izgubio celu porodicu, neće iz svog sela

Centar za socijalni rad u Leposaviću još nije odlučio ko će biti staratelj 12-godišnjem Marku Vučiniću, nesrećnom dečaku iz sela Vuča koji je prošle subote, u saobraćajnoj nesreći blizu Zvečana, izgubio celu porodicu: oca Gojka, majku Dragicu, sestru Mariju i brata Andriju. Još je nejasno i gde će Marko živeti i da li će ostati u porodičnoj kući ili će, silom prilika, morati da se seli.

Ostao bez najmilijih: Marko Vučinić ispred svoje kuće

  >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Psiholozi, lekari i socijalni radnici već su obavili razgovor sa Markom i njihov prvi utisak je da je dečak, uprkos teškoj tragediji koja ga je zadesila i šoku koji je preživeo, ostao pribran i hrabar i da je spreman za povratak u školu.

Nakon što je sahranio roditelje, sestru i brata, Marko živi u porodičnoj kući, a pored njega je stalno neko od rođaka, najčešće tetka Gora, deda Bogosav (očev stric), brat od tetke Radenko i drugi koji žive u blizini njegove kuće.

 

Pošli po lek, otišli u smrt

- Neću nigde da idem, niko me ne može oterati iz kuće, hoću da ostanem ovde, hoću da brinem o našoj kravi, kokoškama, psu i maci... Neću biti sam, staraće se o meni moji rođaci i komšije, pomoći će mi da se školujem i da odrastem, neću da naša kuća

Obećanje direktora

- Posećujemo ga svakodnevno, još je dete i verovatno još nije svestan svega što ga je snašlo, tugu za roditeljima, sestrom i bratom pokušava da nadomesti igrom sa psom, brigom o kravi i kokoškama... Život će ga naterati da od malih nogu postane domaćin, na nama je da mu pomognemo i stalno, dok ne odraste i rane ne zarastu budemo uz njega - obećava Vukoje Vukojević, direktor preduzeća Lola-fot iz Leška u kome je 18 godina radio Markov otac Gojko.

zaraste u korov - kaže još nejaki i teško ranjeni Marko.

On naglašava da ipak nije "sam na svetu" i da, osim rođaka i komšija, ima i puno drugova u petom razredu osnovne škole "Vuk Karadžić" u Sočanici.

- Hoćemo da Marko ostane ovde, borićemo se za njega, pomagaćemo mu, kako bude nama biće i njemu. Očekujemo stipendiju i razumevanje opštine, nadamo se i pomoći od svih dobrih ljudi koji u ovim teškim danima za Marka i za sve nas mogu da pomognu - priča Markov deda Bogosav Vučinić.

On je još na sahrani dao zavet da će on i ostala rodbina brinuti o Marku i da će učiniti sve da njegova kuća jednoga dana ponovo postane puna i radosna.

- Poštovaćemo Markove želje, ali ćemo voditi računa i o tome šta je najbolje za njegovu budućnost, opština će mu obezbediti stipendiju, a kad završi školu i posao, ne smemo i nećemo ga zaboraviti - ističe Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić.

 

Dijasporo, pomozi!

U Leposaviću se nadaju da će Marku pomoć stići i iz dijaspore, mnogi naši čitaoci već su zvali i raspitivali se: kako mogu da mu pomognu, a neki su mu već nudili smeštaj i besplatno školovanje. Pomoć se može uputiti preko Humanitarnog mosta "Vesti", a kontakt telefoni su: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924. Možete se javiti i na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Takođe, svi koji žele da pomognu mogu to da urade direktno u selu Vuča ili posredstvom firme Lola-fot u Lešku i Centra za socijalni rad u Leposaviću.

 

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Celo selo brine o Marku, a dobio je i privremenog staratelja

Izvor: Večernje novosti, 16.Apr.2014

MARKO Vučinić, dvanaestogodišnjak iz sela Vuča kod Leposavića, koji je prošle subote u saobraćajnoj nesreći izgubio kompletnu porodicu: oca Gojka, majku Dragicu, sestru Mariju i brata Andriju, do daljnjeg ostaje u svom selu i u svojoj kući i o njemu će brinuti rođaci i komšije. Konačnu odluku...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.