Mali tornado nije niššta neobično za našše podneblje

Izvor: Blic, 17.Jul.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali tornado nije niššta neobično za našše podneblje

Beograd - Smena kiše i sunca tokom dana, olujni vetar pa čak i mali tornado nije ništa neobično za podneblje Srbije, kaže meteorolog Nedeljko Todorović, ističući da ovakve vremenske prilike nisu posledica klimatskih promena.

- Do sada u junu i julu imamo tipično letnje vreme za naše podneblje, temperatura je u proseku, tako da nema govora da se klima promenila - rekao je Todorović Tanjugu.

Pročitajte još Tornado zbrisao selo Šopić za tri minuta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prevrtao i šlepere TORNADO PROTUTNJAO SOMBOROM Pijavica čupala drveće, rušila krovove, nosila bicikle

On je naveo da se manji tornado-tromba ili pijavica, u proseku u našoj zemlji javlja dva, tri puta godišnje, ali da su u poslednje vreme savremene tehnologije omogućile da to svaki put bude i zabeleženo.

- Oni su se događali i ranije. Sada je vreme modernih tehnologija, ljudi snime na licu mesta telefonom, digitalnim foto aparatom i putem interneta vrlo brzo prenesu te informacije - pojašnjava Todorović.

On je objasnio da je reč o malom evropskom tornadu koji je, za razliku od američkog, manjih dimenzija i manje razorne moći.

- Tromba ili pijavica je uobičajena pojava i javlja se dva do tri puta godišnje u proseku. Desi se da ga neke godine ne bude, a da neke bude četiri, pet puta - rekao je Todorović.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se danas i sutra ponegde u Srbiji očekuju vremenske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i jakim vetrom.

Sutra pre podne će u Srbiji vreme biti pretežno suncano, popodne i uveče promenljivo oblačno, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom, dok se ponegde očekuje nepogoda sa velikom količinom padavina, gradom i jakim vetrom.

U Beogradu će sutra vreme biti pretežno sunčano, a popodne i uveče promenljivo oblačno sa pljuskovima i grmljavinom, vetar će biti slab do umeren, severozapadni.

Do pred kraj naredne nedelje vreme će biti promenljivo oblačno sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavinom popodne i uveče.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Meteorolog: Mali tornado nije neobičan za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2014

Smena kiše i sunca tokom dana, olujni vetar pa čak i mali tornado nije ništa neobično za podneblje Srbije, kaže meteorolog Nedeljko Todorović, ističući da ovakve vremenske prilike nisu posledica klimatskih promena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.