Mali: Budžet za bolji standard građana i nove investicije

Izvor: RTS, 18.Nov.2019, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Budžet za bolji standard građana i nove investicije

Budžetsku politiku u 2020. godini obeležiće rast standarda, odnosno povećanje plata i penzija, veće javne investicije i poresko rasterećenje rada, najavio je ministar finansija Siniša Mali na skupštinskom Odboru za finansije.
Predlog Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu predviđa ukupne prihode od 1.314,5 milijardi dinara i rashode u visini 1.334,7 milijardi dinara, Razlika od 20,2 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dinara znači deficit od 0,3 odsto BDP-a.

Resorni ministar Siniša Mali kaže da je još više novca predviđeno za investiranje i u infrastrukturu i u privredne zone, putnu i železničku i nove mostove.
Istakao je da će u decembru mesecu prosečna plata biti 500 evra kako je i obećano. "Onda ćemo se brnuti da to povećanje bude 520, 550, 600", dodao je Mali.
Fiskalni savet smatra da poslanici ove godine imaju dovoljno vremena da raspravljaju o najznačajnijem finansijskom planu. Pozitivno ocenjuju budžet s konzervativno projektovanim prihodima.
"Ako se skloni u stranu osnovni strateški nedostatak budžeta – prekomereni rast plata, onda uz ova data ograničenja preostala sredstva su uglanvom dobro raspoređena", ocenio je Pavle Petrović iz Fiskalnog saveta.
Smatra da je dobro određen mali deficit od 0,3 odsto za budžet i ukupno 0,5 odsto za državu što će, dodaje, voditi relativnom padu javnog duga.
Međutim, u Fiskalnom savetu imaju zamerku na planirane investicije u infrastrukturu.
Ministar Mali odgovara da su investicije u infrastrukuru u nadležnosti u lokalnih samouprava i da stoga ne mogu da budu u budžetu republike.
Poslanici o stabilnosti finansija 
U raspravi o predlogu budžeta poslanici su izneli mišljenja o stabilnosti finasija, o zaposlenima u javnom sektoru. Bilo je i primedbi da je budžet izborni.
Milorad Mirčić iz SRS-a ocenio je da se nije se vodilo računa da budžet bude u skladu sa primanjima u privatnom sektoru, u privredi.
Poslanik SDPS-a Milorad Mijatović pohvalio je visinu predviđenog deficita. Znate šta to znači od vremena kada smo imali minus od sedam odsto, dodao je Mijatović.
Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije upitao je da li se ima jasna slika kakve su performanse javnog sektora.
Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nove Srbija - Pokret za spas Srbije smatra da budžet ne samo da nije razvojni, nego da je tipično predizborni.
Na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije u sredu je jedna tačka na dnevnom redu, Predlog budžeta. Poslanici će u odnosu na prošlu godinu za raspravu imaju dvostruko više vremena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.